Mega tarife

Taşı toprağı altın İstanbul, pahalılıkta da fark attı. Sebze-meyveler tatil beldelerinin 3-4 katı fiyatına tezgaha çıktı. İzmir’de 2 lira olan şeftalinin 8, Bodrum’da 2 liraya satılan domatesin de 6 liraya satılması tepki çekti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2017 Güncelleme 03 Ağustos 2017, 01:50
Mega tarife

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da Temmuz ayının zam şampiyonu, fiyatı yüzde 46.40 artış gösteren sivri biber olurken; pek çok ürün de fiyatları ile tatil beldelerindeki etiketleri üçe, dörde katladı. İzmir'de bir kasa (yaklaşık 4 kilo) şeftali 8 liraya satılırken, mega kentte kilosu 8 liraya varan fiyatla tezgaha çıktı. Bodrum'da 2 liraya tüketicilerle buluşan domates ise 3-6 liradan İstanbullular'ın mutfağına girdi. Pahalılıkta sollamadığı il kalmayan İstanbul, vatandaşın cebini yaktı.

FIRSATÇILAR DEVREDE
Tüm Meyve Sebze Komisyoncuları Birliği Başkanı Burhan Er, İstanbul halkını fırsatçılara karşı uyararak, bu fiyatların normal olmadığını söyledi. Sebze ve meyvenin en bol olduğu dönemde bulunduğumuzu belirten Er, "Tüketiciler ürünlerin hal fiyatlarına baksınlar. Ondan sonra alışveriş yapsınlar. Fırsatçılar 'Zaten vatandaş alıyor' diye fiyatları istedikleri gibi şişiriyor. Vatandaş fırsatçılara ürünü almayarak tepki gösterirse, fiyatlar bu kadar artamaz" dedi.



KÜNYEYİ KONTROL EDİN
Burhan Er, İstanbul'un bazı bölgelerinde diğer illere göre sebzemeyvenin fiyatının 3-4 katına kadar çıktığını vurgulayarak, "Halden 50 kuruşa çıkan ürünün 2 liraya satıldığını görüyoruz. Bu tamamen haksız rekabet. Burada üretici, halci kazanmıyor. Özellikle fırsatçı marketler kazanıyor. Hal fiyatı ile market fiyatları arasında ciddi fiyat farkları oluşuyor" diye konuştu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın geçen hafta ürünlerde künye zorunluluğunu getirdiğini hatırlatan Er, sözlerine şöyle devam etti: "Tüketici artık kazıklanmayacak. Ürünün tarla fiyatını üzerinde görecek ve fahiş zamlı ürünleri almayarak tepkisini ortaya koyacak. Bir süre sonra da fırsatçı mecburen geri adım atacak. Bu durum vatandaşa yarayacak. Pahalı sebze-meyve yemekten kurtulacak."

KARPUZ SERİNLETTİ
İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre; Temmuz'da İstanbul'da 242 ürünün 79'unun perakende fiyatı artarken, 49 ürünün fiyatı düştü, 114 ürünün fiyatı ise değişmedi. Yüzde 46.40'lık artış ile zam şampiyonu olan sivri biberi, yüzde 22.45 ile şehir içi vapur yolcu ücreti, yüzde 13.04 ile şehir içi raylı sistem-otobüs yolcu taşıma ücretleri ve yüzde 10.51 ile elma izledi. Aynı dönemde karpuz yüzde 38.39 gerileme göstererek fiyatı en fazla düşüş gösteren ürün oldu. Fiyatında düşüş izlenen diğer ürünler yüzde 22.76 ile şeftali, yüzde 22.73 ile kavun ve yüzde 21.60 ile bamya oldu.

ÖZLEM KAMER TERCANLI