Bakanlar 15 Temmuz gecesini TAKVİM’e anlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2017 Güncelleme 15 Temmuz 2017, 00:27
Bakanlar 15 Temmuz gecesini TAKVİM’e anlattı

İÇİNDEKİLER


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

TL'YE SİPER OLDULAR
FETÖ'nün 15 Temmuz'da darbe teşebbüsünde bulunduğu gece bir yandan güvenlik önlemleri diğer yandan da ekonominin darbe almaması için olağanüstü bir trafik işledi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, o geceyi, sıcağı sıcağına ekonominin de darbe almaması için yürütülen kararlı trafiği, alınan tedbirleri şöyle anlattı:

ATM'LERE NORMALDEN FAZLA YÜKLEME YAPILDI:
Cumartesi sabahı ekonomik aktivitelerin kesintisiz devamına karar verdik. Farklı görüşler de vardı; "Pazartesi fiyat dalgalanmaları olabilir, borsayı açmayalım, spekülatif hareketler olabilir. Sakinleşinceye kadar bankacılık faaliyetleri sınırlandırılsın" görüşleri dile getirildi. Hükümet her şey normalmiş gibi devam etme kararı aldı. FETÖ'nün istediklerinden biri de ekonomide kaotik ortamı sağlamaktı. Buna meydan vermemek için başta kamu bankaları olmak üzere bankalara talimat verdik. Cumartesi sabahı ATM makinelerinin para verme işlemine devam etmesi talimatı verildi. Türkiye'nin her yerindeki cihazlar çalıştı. ATM'lere normal dönemden çok daha fazla yükleme yapıldı. Hiçbir yerde sıkıntı olmadı.

BÜTÜN KURUMLARLA İLETİŞİM KURULDU:
Merkez Bankası, BDDK, SPK bütün kurumlarla görüşüldü. Cumartesi öğleden sonra aşırı bir baskı olmadığı ortaya çıktı. Böyle bir hadise başka ülkede yaşansa bankacılık sektörü temel fonksiyonlarını yapamaz hale gelir, sistem çökerdi. Hamdolsun bunların hiçbiri Türkiye'de yaşanmadı.

İSİMSİZ KAHRAMANLAR: Piyasalar açılır açılmaz görülmez eller piyasaya inanılmaz şekilde döviz sürdü. Dövizin kaynağı vatandaştı. Biz onlara bir şey söylemedik. Zarar edeceğini bile bile böyle bir talebi yerine getirir mi, getirmez. Bir meydana çıkan, canını veren bir de parası olan isimsiz kahramanlar var. TL değer kaybetmesin diye piyasaya döviz verdiler. 18 Temmuz'da 2.5 milyar dolar satarak, piyasaya satıcı olarak girerek TL'nin tepetaklak gitmesini engellediler. Bir haftada 11-12 milyar dolar piyasaya döviz verdiler. Tekrar dövize geçtiler. Bizim gizli rezervlerimizden biri bu. Onların kahramanlıkları unutulmayacak. Tarihte böyle bir örnek yoktur.



TBMM'YE
KURŞUN YAĞMURU ALTINDA GİRDİ
Ekonomi kurmayları da silahlı, bombalı saldırıların sürdüğü gece boyunca Meclis'i boş bırakmadı. O gecenin kahramanlarından biri de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci idi. Zeybekci, 22.30 sıralarında Meclis'in Dikmen kapısından girdiği dakikalarda terör örgütü üyelerinin kullandığı helikopterden kurşun yağmuruna yakalandı. Bakan Zeybekci, o geceyi şöyle anlattı;

KIZIMIN MEZUNİYETİ VARDI
"Meclis Dikmen kapısına geldiğimizde 23.30 civarıydı. O sırada ateş ediliyor, kurşun yağıyor. Duvarlarda kurşunların ışıkları. Ağaç dalları aşağı düşüyor. Üzerimize arkadaşlarımız kapandı, yere çöktük. İki metrelik duvardan atladık. Yukardan helikopter ateş ediyor, projektörle aşağıdakileri arıyor. Meclis'i bağlayan tünelden içeri girdik. AK Parti, MHP, CHP'li arkadaşlar geldi. Konuşmalar oldu. Telefonla bağlantılar kurmaya başladık. Bir televizyoncu arkadaşımızın kurduğu sistemle yayınlar yaptık. Orada yemin ettik, bu ülkeyi ihanetçilere teslim etmeyeceğiz, burada öleceğiz." Ekonominin zarar görmemesi için de müthiş bir trafik işledi. Cumartesi sabahından itibaren tüm arkadaşlarımızla koordineli bir şekilde ne tür tedbirler alınacağını konuştuk. Paniğe meydan vermemek için bütün tedbirler alındı. Cumhurbaşkanımız duruma vaziyet etti, tüm sistem tıkır tıkır işledi. Üzerinden tam bir yıl geçti. Yabancı yatırımcı darbe girişimine aldırmadı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 7 aylık ödenmede toplam 7 milyar dolarlık doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Geçen yılın ilk 6 ayında toplam doğrudan yatırım girişi 5.3 milyar dolar oldu.
Hazal ATEŞ