Faiz indi kiracı sevindi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine harekete geçen bankalar konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına indirdi. Satışlar arttı, ev sahibi olan çoğaldı. Kiralıklarda arz artınca birçok semtte fiyatlar düştü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Eylül 2016 Güncelleme 04 Eylül 2016, 01:52
Faiz indi kiracı sevindi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, İstanbul'da geçen yıllara göre kiralık konut sayısının arttığını, satılamayan evlerin kiralığa döndüğünü belirterek, "Önümüzdeki dönemde kiralık ev adedinin artacağını, kiraların biraz daha gevşeyeceğini düşüyorum. Fiyatlarda şu anda yüzde 10 civarında bir düşüş var" dedi. Aşa, kralık ev bulmanın kolaylaştığını belirterek, faizlerin yüksek olduğu dönemlerde vatandaşların konut satın almaktan ümidini kestiğini, kirada devam etmeye karar vermeleri nedeniyle kiralık konutlara olan talebin arttığını söyledi.

HER SOKAKTA İLAN VAR
Aşa, "Faiz düşüklüğü ve yapılan kampanyalarla kiralık talebi düşecek. Önümüzdeki dönemde kiralık ev adedinin artacağını, kiraların biraz daha gevşeyeceğini düşüyorum" diye konuştu. Aşa, eskiden kiralık daire bulmak zor olduğu için ev sahiplerinin kira indiriminde daha katı olduğunu, şu anda ise yapılacak pazarlıklarla belirlenen fiyatlarda indirimler yapılabildiğini, konut sahiplerinin kiralık daire sayısının artması nedeniyle bu konudaki katı tutumlarından vazgeçtiğini anlattı. Geçen yılların aksine boş dairelerin merkezlerde de bulunduğunu ifade eden Aşa, "Ana gözlemimiz genelde merkezlerle ilgili. Beşiktaş'ta eskiden kiralık yer bulamazdınız. Şimdi her sokakta 2-3 tane kiralık afişi var. Mecidiyeköy-Şişli yine aynı şekilde" dedi.

İSTİKLAL'DE ÇİFTE OYUN
İstanbul'un en değerli bölgeleri İstiklal ve Bağdat caddelerinde kira oyunu oynanıyor. Bu caddelerde kira bedelleri bir anda artırılırken esnaf zor durumda bırakılıyor. Bunu fırsat bilen bazı çevreler ise "dükkanlar kapanıyor" propagandası ile kriz algısı oluşturmaya çalışıyor. İstiklal Caddesi'nde kira oyunu sahneye konulurken Bağdat Caddesi'nde ise 'kentsel dönüşüm' sebebiyle taşınan firmalar 'kaçıyor' diye lanse ediliyor. Oysa dönüşüm sonrası yenilenen binalara bu markalar yeniden taşınıyor.