Türkiye'den yeni enerji atağı

EBRD Türkiye ve Orta Asya Direktörü, Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesi açısından kurulu gücünü 5 yılda 6 kat artırdığını söyledi.

Giriş Tarihi 11 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 11 Haziran 2016, 19:14
Türkiye’den yeni enerji atağı

İÇİNDEKİLER

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiyeve Orta Asya Direktörü Natalia Khanjenkova, "Türkiye jeotermal enerji kapasitesi açısından son 5 yılda kurulu gücünü 6 kat artırarak 697 megavata ulaştı. Sektörün büyüme hızına baktığımızda 2023 yılından çok daha önce Türkiye bin megavat kurulu güç hedefine ulaşabilir." dedi.

'TÜRKİYE ÇOK İYİ SEVİYEDE'
Khanjenkova, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de jeotermal enerji sektörünün dinamik bir şekilde büyüdüğünü söyledi.

Bu büyümenin, Türk hükümetinin sektördeki yatırımcıya iyi bir düzenleyici çerçeve sağlamasından kaynaklandığını belirten Khanjenkova, "Türkiye'deki düzenlemeler pek çok ülke ile kıyaslandığında çok daha iyi seviyede." diye konuştu.

Khanjenkova, Türkiye'de jeotermal enerji potansiyelinin yaklaşık 4 bin 500 megavat seviyelerine çıkabileceğine işaret etti.

Simav, Bergama ve Nevşehir'de çalışmalar yürütülüyor

EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Bölümü Sorumlusu Adonai Herrera-Martinez de Türkiye'nin jeotermal enerji alanındaki hızlı gelişiminin dinamik özel sektör yapısından kaynaklandığını söyledi.

Simav, Bergama ve Nevşehir'de jeotermal enerji şirketleriyle birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Martinez, jeotermal saha çalışmalarında kaynak araştırması aşamasında ortaya çıkan risklerin azaltılmasının ve finansman artırımının yatırımcılar için çok önemli olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ JEOTERMAL İŞLETMELERİ
Türkiye'de işletmedeki 21 jeotermal enerji santralinin tamamı Ege ve Marmara Bölgesinde bulunuyor. Ülkede geçen yıl jeotermal enerji santrallerinden yaklaşık 3 milyar 225 milyon kilovatsaat elektrik üretildi.