Ekmek isyanı

Gıda Bakanı Faruk Çelik ekmeğe yapılan zammın fazla olduğunu belirtip, 'Olması gereken fiyat 61 kuruş. Ama 1 lira 25 kuruştan satıyorlar. Melih Gökçek de 75 kuruşa satıp fazla kar ediyor. Biraz fiyatı indirmeli' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ocak 2016 Güncelleme 31 Ocak 2016, 00:00
Ekmek isyanı

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına son dönemde yapılan zamları değerlendirirken, "Nihai satış fiyatı 61 kuruş olması gereken bir ekmeğin bugün 1, 1.25 TL'den satılması kabul edilir değildir" dedi. Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e de, "Ankara Büyükşehir Belediyesi 250 gram halk ekmeğinin 75 kuruşa satıyor. Melih Bey'e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun, biraz indir" diyerek mesaj gönderdi. Bursa'da bir toplantıda konuşan Çelik, ekmek hesabını şöyle yaptı: "Son 20 gün, 1 ay içinde ekmek fiyatları yüzde 33 zamlandı. Şimdi bu fiyat artışını haklı gösterecek bir veri olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Buradan bütün üreticilere, ekmek üreten bütün fırıncılara, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum; Çıkın söyleyin. Buğday fiyatında geçen yıl ile bu yıl arasında nasıl bir artış oldu ki ekmeğe yüzde 33 artış yaptınız? Bir veri var mı? Asgari ücret diyorsunuz, asgari ücretin ekmeğe yansıması % 6'dır.

KALEM KALEM MALİYET
Fırınımızda 10 bin ekmek üretiyorsanız maliyeti 48 kuruş, 5 bin ekmek üretiyorsanız 54 kuruş maliyeti var. İçersinde karı da var. Tek tek kalem kalem yazmışız. Bursa Büyükşehir 62 kuruşa 250 gram ekmek satıyor. 400 gram piyasada ama 250 gramı 62 kuruş. Bizdeki doğalgaz elektrik maliyetlerine baktığınız zaman 60-65 kuruş nihai bütün karları da ilave ettikten sonra bir maliyet oluyor. Yine Bursa Büyükşehir Belediyesi kar ederek satıyor."

ÇELİK'İN HESABI
Ekmeğin maliyeti 48 kuruş
Kârla birlikte maliyet 54 kuruş
Mevcut satış fiyatı 1 lira 25 kuruş
Aradaki fark 64 kuruş
Olması gereken fiyatı 61 kuruş