Kıbrıs'a can suyu

Toroslar'ın suyunu KKTC'ye ulaştıracak rüya projede sona gelindi. 66.5 kilometrelik hattın son parçası dün eklendi. Dünyada bir ilk olan projeyle, KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2015 Güncelleme 08 Ağustos 2015, 01:47
Kıbrıs’a can suyu

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak rüya projede sona gelindi. Dünyada ilk kez deniz altından askılı boru sistemiyle Mersin'den KKTC'ye su gönderilecek projede, 66.5 kilometrelik hattın son parçası dün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ve KKTC yetkililerinin katıldığı törenle eklendi.

MİMARI CUMHURBAŞKANI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanı, kendisinin de İSKİ Başkanı olduğu dönemde Kıbrıs'a su getirme projesinin gündeme geldiğini anlatan Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: "O dönemde Adalar'a su getirme projesini gerçekleştirdik. Daha sonra 'Kıbrıs'a da su getirin' denildi. 'Yetki bizde olsa getiririz' demiştik. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, 2005'te Başbakanlığı döneminde 'Veysel Hoca Kıbrıs'ı unuttunuz mu?' diye sordu. Böylece projeye başladık. Bu projenin mimarı Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dır." Akdeniz'de derinliğin bin 439 metre olduğunu ve basınca dayanacak boru imal etmenin zor olduğunu söyleyen Eroğlu, "Denizin 250 metre altında askıda boruları döşedik. 1 metre 60 santim çapında bir boruyu altta ve üstte iki şamadıra tutuyor. Üstteki borular 8, alttakiler 16 ton ağırlığında. Robotlarla birbirine bağlanıyor. Yüksek teknoloji isteyen bir yöntemdi" dedi.


Denizin 250 metre altından geçiyor

İLK SU 1 AYA AKAR
Eroğlu, kıyıdan kıyıya toplam boru uzunluğunun 80 kilometre olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Alaköprü ve Geçitköy'deki 2 baraj arası hesaba katıldığında rakam 107 kilometreye çıkıyor. Boru hattı yıllık 75 milyon metreküp su taşıyacak. 38 milyonu içme suyu olarak, 37 milyonu tarımsal faaliyetlerde kullanılacak. Finansmanı toplam 1.6 milyar TL'ye mal oldu." 1 aylık test çalışmasının ardından KKTC tarafında yapılacak arıtma tesisine su basılacağını kaydeden Eroğlu, "İnşallah 29 Ekim'e kadar su tamamen KKTC'de musluktan akar hale gelecek. Toroslar'ın memba suyunu Kıbrıslılar içecek" dedi.


PARA KAZANMADIK AMA KNOW HOW OLDU
Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, projeden para kazanmadıklarını ancak kendileri için önemli bir know how oluşturduklarını anlattı. Birçok ülkeden 11 gemi kiraladıklarını söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu: "Gemilerin aylık kirası yakıt hariç 7 milyon dolardı. İş yapsın yapmasın bu parayı ödedik. Hatta kışın gemiler 3 ay çalışmadı, yine de bu parayı verdik."

BAKAN'DAN KALYON İNŞAAT'A TEŞEKKÜR
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalyon İnşaat'a ve Cemal Kalyoncu'ya zor projeyi zamanında ve en iyi biçimde tamamladıkları için teşekkür etti. Projeden şirketin bir kârı olmadığını anlatan Eroğlu, "Fedakarlık yaptılar. Ama bu büyük bir referanstır. Ne diyelim? Allah bereketini versin" dedi.

PROJENİN KÜNYESİ
Toplam boru hattı: 107 km
Su taşıma kapasitesi: 75 milyon metreküp (38 milyon metreküp içme suyu, 37 milyon metreküp sulama)
Top lam proje maliyeti: 1.6 milyar TL
Bir boru uzunluğu: 500 metre, çapı 1 metre 60 santim
KKTC'ye 477 isale hattı yapılacak.
Kıbrıs'ta 50 bin dekar tarım arazisi sulanacak.
Anamur'da 83 bin 340 dekar tarım arazisi sulanacak.

FARUK ERDEM / LEFKOŞA