TOFAŞ kontak kapattı

Bursa'daki işçi eylemleri yeni fabrikalara sıçradı. TOFAŞ üretimi süresiz durdurduğunu açıkladı. Borsa'da hisseler açılışta sert düştü. İşçilere 'Gelin çalışın ama zam yok' denildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Mayıs 2015 Güncelleme 19 Mayıs 2015, 01:43
TOFAŞ kontak kapattı

İÇİNDEKİLER

Otomotiv sektörünün kalbi Bursa'da işçilerin yaptığı eylemler yayılarak devam ediyor. Maaşlarına zam istemiyle, 14 Mayıs gecesi Renault işçilerinin başlattığı, daha sonra Tofaş ve otomotiv yan sanayide faaliyet gösteren Coşkunöz fabrikalarındaki işçilerin katıldığı eyleme, dün sabah da yine otomotiv yan sanayide üretim yapan Mako eklendi. İşçiler, haklarını savunmadığını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası'nı protesto ediyor. Sendikanın Bosch işçileri ile yüzde 60'lık zam sözleşmesi imzaladığına dikkat çeken işçiler, kendi haklarının da verilmesini talep ediyor.

İŞBAŞI ÇAĞRISINA RED
TOFAŞ
'a ait fabrikanın önünde eylem yapan işçilerin aralarından seçtiği temsilciler, iki kez firma yetkilileriyle görüştü. İşçi temsilcisi İbrahim Gürlek, yetkililerin 'Gelin bu üç günü unutalım. Herkes yarından itibaren işinin başına geçsin. Ancak maaşların iyileştirilmesi konusunda yapamayacağım şeyin sözünü veremem' dediğini açıkladı. Gürlek'in açıklamalarının ardından fabrika önünde toplanan işçiler, şirketin teklifini kabul etmeyerek eyleme devam kararı aldı. Öte yandan TOFAŞ, işçi eylemleri çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verdiğini açıkladı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada; yeniden faaliyete başlamak için henüz bir tarih öngörülmediği ve işçilerin iş akitlerinin feshinin beklenmediği bilgisine yer verildi. Açıklama sonrası Tofaş hisseleri sert biçimde düştü.

COŞKUNÖZ'ÜN PATRONU AĞLADI
Coşkunöz Holding'e bağlı iki otomotiv yan sanayi fabrikası işçileri adına konuşan Helim Gökdemir, Coşkunöz Holding Başkanı Oya Coşkunöz Yöney ile görüştüklerini ve bu görüşme Yöney'in ağladığını öne sürerek, "O burada, bizim ailemiz dışarıda ağlıyor. Yöney, kalender bir babanın, kalender kızı. Ancak bize bugüne kadar kalenderlik yapmadı" dedi. İşverenin kendilerine bir ay sonra iyileştirme yapabileceklerini söylediğini kaydeden Gökdemir, "13 yıldır buradayım. Cirolar, ihracat katlandı ama biz hala fakiriz" dedi.

'SİYASETE HAYIR'
Oyak Renault işçilerinin sözcüsü Erhan İmralı, umutlu olduklarını belirterek, yarın sorunun çözülerek işe başlayacaklarını umduklarını söyledi. İmralı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu durum MESS yönetimi ile ilgili bir durum. Anladığımız kadarıyla fabrika yönetimi onları ikna etmeye çalışıyor. Siyasi partilerden uzak durmaya çalışıyoruz. Belediyelerin yardımlarını bile kabul etmiyoruz. Fabrika yönetimi zaten bizim kumanyamızı gönderiyor. Çay makinelerimiz var. Su sebilleri gönderdi. Haklı olduğumuzu düşünüyorlar, bu nedenle destekliyorlar."

SABRIMIZ TAŞTI
Mako çalışanları ise dün başladıkları eylemi, haklarını alana kadar devam ettireceklerini söyledi. "En sabırlı fabrika işçileri bizdik" diyen işçiler, "Sabredelim, sabredelim dedik. Ancak sabretmeyle bir aşamaya gelemeyeceğimizi anlayınca, artık bizde somut adımlar atmaya başladık. Bin 70 kişi olarak eyleme devam ediyoruz" dediler. Öte yandan Delphi işçilerinin de bugün mesailere kalmayacağı ardından Valeo'nun da eyleme katılacağı öğrenildi.

PROVOKATÖRE GEÇİT YOK
OYAK Renault önünde bekleyen işçiler, aralarına sızarak provokatif eylemler yapmak isteyebilecek kişilere karşı önlem aldı. Bulundukları alana şerit çeken işçiler, bölgeye girmek isteyen kişilerin kimliklerini kontrol ediyor. Fabrika işçisi olmayan kişiler içeri alınmazken, içeriye sadece işçi yakınları girebiliyor.

HİSSELER AÇILIŞTA DÜŞTÜ
TOFAŞ
'ın Borsa İstanbul'da işlem gören hisseleri haftaya sert düşüşle başladı. Hisselerin fiyatı dün güne yüzde 4.41 düşüşle 17.30 liradan başladı. TOFAŞ hisseleri açılışın hemen ardından tepki alışları ile kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti.