Sigortada devrim

Kaza sonrası araçta oluşan hasarın yanında değer kaybını da sigorta şirketi ödeyecek. İzmir'de bir tüketicinin açtığı dava emsal sayılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2015 Güncelleme 04 Nisan 2015, 00:54
Sigortada devrim

İÇİNDEKİLER

İzmir'de, bir mahkemenin verdiği kararla, kazadan sonra araçlarda oluşan değer kaybı da tarihe karıştı. 2 yıl önce 48 bin TL'lik aracıyla seyir halindeyken karşı tarafın suçlu olduğu maddi hasarlı trafik kazası yaşayan oto servis işletmecisi Hıdır Yıldırım, sigorta şirketine başvurarak aracını tamir ettirdi. Aracını yaptırdıktan sonra satmaya karar veren Yıldırım, satış işlemleri sırasında araçta onarılan ve değiştirilen parçalar nedeniyle 3 bin 500 TL'lik değer kaybı olduğunu öğrendi. Yıldırım, sigorta şirketinden değer kaybını karşılamasını talep etti. Mahkeme, Yıldırım'ın aracında oluşan değer kaybının 3 bin TL'sinin sigorta şirketi tarafından ödenmesine hükmetti.

ÖRNEK OLDU

Önce böyle bir haklarının olduğunu bilmediğini söyleyen Yıldırım, "Başıma gelince öğrendim. Bilmeyenlere de bu konuda hassasiyet göstermelerini ve bir avukata başvurmalarını öneririm. 2 yıl içerisinde bu tür durumla karşılaşan vatandaşlar sigorta şirketlerinden kaybettikleri değeri Yargıtay kararı ile alabilir" dedi. Uzmanlar, açılan davanın diğer tüketiciler için emsal olacağını belirtti.

2 ŞARTI VAR

Hıdır Yıldırım'ın avukatı Ozan Yıldız da, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Trafik kazalarında maddi hasar görmüş araç sahipleri, maddi hasarın dışında hasara bağlı doğan değer kaybı zararını da trafik sigortasından artık tahsil edebiliyor. Bunun için 2 yıl zaman içerisinde başvurmaları ve trafik teminat limiti 29 bin liraya kadar hasar bedelini aşmamış olması gerekiyor. Sigorta şirketleri teminat dışı hal diyor ama mahkemeler artık net karar veriyor."