Gurbetçi sevindi

Yüzbinlerce kişinin beklediği bedelli askerlik için geri sayım başladı... Düzenlemenin yarın yasalaşması bekleniyor. Gurbetçiler de kapsamda

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2014 Güncelleme 08 Aralık 2014, 00:49
Gurbetçi sevindi

İÇİNDEKİLER

Bedelli askerlik bekleyenlerin gözü bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda olacak. Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren teklifin, bugün Milli Savunma Komisyonu'nda, yarın da Genel Kurul'da görüşülüp yasalaştırılarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulması bekleniyor.

2 AYLIK SÜRE VAR

Bedelli askerlik düzenlemesinden 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlardan herhangi bir nedenle askerliğini yapmayanlar yararlanabilecek. Gurbetçiler de bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilecek. Kapsamdaki kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurarak, 18 bin lira veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını ödemeleri gerekecek. Ödemeler defaten olacak. Bu şartları yerine getirenler, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Herhangi bir nedenle daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler.

OTOMOBİL SATIRIYOR

İkinci el araç piyasası, bedelli askerlik müjdesinin ardından hareketlendi. Bu kapsamda, çoğu araç, internet üzerinde ikinci el araçların satışının yapıldığı sitelerde, "Bedelli askerlik için acil satılık", "O da bedelli kurbanı", "Bedelli askerlik için ayrılma vakti", "Bedelli askerlik için fiyat düştü" gibi başlıklarla ilana konuldu. Sektör temsilcileri, "Bedelli askerlik için nakit ihtiyacı olanlar araçlarını ederinden daha ucuz fiyata satabiliyor. Bunun yanı sıra kazalı ya da arızalı araçlar bedelli maskesi altında satılabilir. Alıcılar dikkat etsin" diyor.

İŞTEN AYRILANA TAZMİNAT YOK

Bedelli askerlik yapacaklara uzmanlardan uyarı geldi. Normal şartlarda askere gitmek için işinden ayrılanlar, çalıştığı şirketten kıdem tazminatını alabiliyor. Uzmanlara göre; bedelliden yararlanacaklar fiilen askerlik yapmayacakları için tazminatlarını talep edemeyecek. Uzmanlar, "1 gün bile askerlik yapılmayacağı için bedelli askerlik yapacak işçiler, işyerlerinden ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanamayacak" değerlendirmesi yaptı.