Para değil tecrübe aldı

United Biscuits'i bünyesine katan Yıldız Holding'in Başkanı Ülker, 70 yıllık tecrübeleriyle Türkiye'den dünya üçüncüsü bir şirket çıkarttıklarını, alımı bu tecrübeyle yaptıklarını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2014 Güncelleme 05 Kasım 2014, 00:05
Para değil tecrübe aldı

İÇİNDEKİLER

Yıldız Holding, United Biscuits'i (UB) satın alarak dünyanın üçüncü büyük bisküvi şirketi oldu. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, UB'nin satın alma süreciyle ilgili düzenlenen toplantıda, "70 yıllık tecrübemizle Türkiye'den bir dünya üçüncüsü şirket çıkarttık. Aslında 184 yıllık şirketi parayla değil, 70 yıllık tecrübeyle satın aldık" dedi. Ülker, UB'nin satın alınma maliyeti ve ödeme planına ilişkin, "Parayı ödeyince belli olacak. Gazetelerde yazılanlar üç aşağı beş yukarı doğru. 10 günde parayı peşin ödeyeceğiz. Finansmanın yüzde 60'ını kendi cebimizden ödüyoruz, yüzde 40'ını borç alıyoruz. Diyeceksiniz ki; 'Paranız mı yok?' Para cepte güzel. Cebinizdeki parayı verip de iş yapmanın manası yok" diye konuştu.

KRALİYET AİLESİ'NİN PASTACISI
Ülker, UB'nin aslında McVitie's adında bir pastane olarak kurulduğunu ve İngiltere Kraliçesi'nin özel günlerdeki pastalarını yaptığını anlattı. Murat Ülker, "Şu anda şirket bisküvi yapıyor, pasta yok. Eski pastacı ustaları bularak pastayı yapmışlar" dedi.

BORSA DEĞERİ 6 MİLYARA YAKLAŞTI
Yıldız Holding
'in dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi İngiltere merkezli United Biscuits'i satın almasının ardından Borsa İstanbul'da işlem gören Ülker Bisküvi hisseleri yükselişini dün de devam ettirirken, şirketin toplam piyasa değeri 5.9 milyar lirayı aştı. Güne 16.70 liradan başlayan Ülker Bisküvi hisseleri, en yüksek 17.85 liraya kadar çıktı. Geçen hafta kapanışında 5.6 milyar lira olan Ülker Bisküvi'nin toplam piyasa değeri, iki günde yaklaşık 300 milyon lira yükseldi.

19 ŞİRKET SATIN ALDI
En son İngiliz United Biscuits'i bünyesine katan Yıldız Holding, 2010 yılından bu yana 19 şirkete ortak oldu ya da tamamını satın aldı. 19 satın alma ve birleşme işleminden değeri açıklanan 13 tanesi için Holding'in kasasından 1.3 milyar dolar çıktı. Holding'in 19 işlemine konu olan şirketlerden 17'si yerli olurken, biri İngiltere, diğeri de ABD merkezli.

TÜRK LOKUMU
ÜLKER
'in İngiliz bisküvi devi United Biscuits'i alması, İngiliz basınında da manşetlere taşındı. Guardian, satışın 7 bin 100 çalışanı bulunan şirketin işçileri arasında ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılandığını belirtildi. Independent gazetesi de haberinde, satışın UB'nin sahiplerine 'Türk lokumu gibi geldiğini' yazdı. Daily Telegraph, UB'nin 2013'te 1.1 milyar sterlin ciro açıklamasına karşın kârının yüzde 3.4 düştüğünü aktardı. Times'ın haberinde ise şirket yönetiminin değişmeyeceği belirtildi.

KRALİÇE'YE JEST
Murat Ülker, şu noktaların altını çizdi: "Yakın zamanda birçok markalarımızı McVitie's filan diye soyadı değişmiş olarak ve McVitie's'in birçok markasını soyadı Ülker olarak piyasalarda görmüş olursunuz. Dünyanın üçüncüsü olduk. Öncelikle yerimizi korumak istiyoruz. Sonrasında da üst sıralara çıkmaya çalışacağız." Ülker, "Kraliçe'ye jest yapacak mısınız?" sorusu üzerine, Kraliçe sipariş verirse daha güzel pasta yapabileceklerini
söyledi.