Şimşek'ten Fitch'e büyük destek!

Not düşürmek için bahane arayan Fitch, malzemeyi buldu. Şimşek, FT'ye konuştu, Türkiye'nin itibar kazanması gerektiğini belirtti. Gazete, 'Ekonomiden memnun değil, itibar kaybını kabul ediyor' diye yorumladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ekim 2014 Güncelleme 03 Ekim 2014, 02:12
Şimşek’ten Fitch’e büyük destek!

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her fırsatta Türkiye'yi kötüleyip lobilere destek veren İngiliz Financial Times (FT) gazetesine konuştu. Şimşek, gazeteye, Türkiye'nin düşe kalka sorunların üstesinden gelip güçleneceğini söyledi. Şimşek'in "Güvenin yeniden inşa edilebilmesinin en iyi yolu, yeniden iyi bir itibar kazanmak" sözleri ise "Türkiye'nin itibar kaybettiğini kabul ediyor" diye aktarıldı. Bakan Şimşek'in açıklamalarının bugün notumuzu düşürmek için bahane arayan Fitch için büyük fırsat olacağı yorumları yapılıyor.

İTİBAR KAYBI YORUMU
Financial Times
gazetesinde, Daniel Dombey imzalı haber 'Türkiye yeniden güven (kredibilite) inşa etme vaadinde bulunuyor' başlığı ile verildi. Haberde, Şimşek'in 'yıl sonuna kadar Türkiye'nin ekonomik itibarının yeniden inşa edilmesi için hükümetin kapsamlı bir reform paketi öne süreceği' yönündeki sözleri aktarıldı. Haberde ayrıca Bakan Şimşek'in, 'Türkiye'nin düşe kalka üstesinden gelinen mevcut durumu aşması halinde güçleneceği' yorumunu yaptığı yazıldı. Haberde, Türkiye'nin itibar kaybettiği iddialarıyla ilgili de yorumlar yapıldı. Gazeteye konuşan Mehmet Şimşek, "Güvenin yeniden inşa edilebilmesinin en iyi yolu, yeniden iyi bir itibar kazanmak, doğru olanı yapmak, reformlar yapmak ve özüne dönmektir" dedi. Financial Times, bunu şöyle yorumladı: "Mehmet Şimşek, Türkiye'nin itibarının geçen yıl düzenlenen hükümet karşıtı kitlesel gösteriler ve yolsuzluk soruşturmalarından zarar gördüğünü kabul ediyor."

ERDOĞAN TEPKİSİ
Türkiye
'nin itibar kaybettiği yolunda açıklamaları Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı da yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD YİK toplantısında, isim vermeden Sabancı'yı eleştirmiş ve şöyle konuşmuştu: "Bir bankamızın yönetim kurulu başkanı bir ifade kullanıyor. Neymiş, elde edilen başarılara gölge düşmüş. Türkiye'nin itibarı zedelenmiş, hukuk sistemi sorgulanmaya başlamış. Bu bankayı inceleme yaptırdım. Mevduatları 8 kat, aktifleri 6 kat büyümüş."

EKONOMİDEN MEMNUN DEĞİL
Haberde yapılan yorumlarda şu ifadeler kullanıldı: "Şimşek, Türkiye'nin ekonomik durumundan, Cumhurbaşkanı'na kıyasla daha az memnun görünüyor ve ülkenin itibarını ve güvenilirliğini yeniden kazanmasına yardımcı olması için, hükümetin geniş kapsamlı yapısal reformlara ihtiyacı
olduğunu öne sürüyor."