Yeni gözdesi Turkcell!

Ruslardaki yüzde 13.8 hisseyi almak için kaynak arayan Karamehmet'in imdadına, Ülker yetişti. Gözde Girişim hisseleri rehine alıp 1.6 milyar dolar ödeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Haziran 2014 Güncelleme 14 Haziran 2014, 00:00
Yeni gözdesi Turkcell!

İÇİNDEKİLER

Turkcell'deki yüzde 13.8'lik hissesini Rus Altimo'dan geri almak için 24 Haziran'a kadar 1.6 milyar dolar kaynak bulması gereken Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in imdadına Ülker Ailesi yetişiyor. Ülker Grubu'na ait olan Gözde Girişim Sermayesi, son bir haftadır piyasada çok sık dillendirilmeye başlayan 'Turkcell'e ortak oluyor' iddialarına açıklık getirdi. Gözde Girişim tarafından yapılan açıklamada, 'yapılandırılmış şartlı finansman sağlama' görüşmelerinin gerçekleştiği kaydedildi.

HİSSELERE REHİN
Gözde Girişim'in açıklamasını değerlendiren analistler, bir finansman çalışması olduğuna dikkat çekti. Buna göre; Gözde Girişim, Çukurova Grubu'na 1.6 milyar dolar kaynak sağlayacak fakat Turkcell hisselerini devralmayacak. Bu finansmanın teminatı olarak, Çukurova'nın Rus Altimo'dan geri alacağı yüzde 13.8'lik Turkcell hissesinin üzerine Gözde Girişim adına rehin konulacak. Çukurova Grubu, aldığı parayı ödemediği taktirde ise Gözde Girişim, Turkcell hisselerine el koyacak. Gözde'nin bu operasyondan sağladığı finansman karşılığında ilk etapta faiz geliri elde edeceği belirtiliyor. Gözde Girişim'in CEO'su Cem Karakaş da, telekom sektöründe yapılandırılmış şartlı finansman görüşmeleri yapmakta olduklarını ancak sektöre ortak olmak suretiyle yatırım planının şu anda bulunmadığını söyledi.

HAKİM OLACAK
Mehmet Emin Karamehmet, Ülker Grubu'ndan sağlayacağı finansmanla Ruslar'dan geri alacağı yüzde 13.8'lik hisseyle, Turkcell'in kontrolünü eline geçirmiş olacak. Çukurova, TMSF'ye olan borçlarının ödenmesi amacıyla, Rus Altimo ile 2005'te bir finansman paketi üzerinde anlaşmıştı. 3.3 milyar dolarlık finansman paketinin 1.7 milyar dolarlık bölümü ödenmişti. Geri kalan 1.6 milyar dolar ise kredi olarak alınmış ve karşılığında hisse verilmişti.

TURKCELL VE GÖZDE ZİRVEYİ GÖRDÜ
Gözde Girişim'in yaptığı açıklamanın, Turkcell'de sorunun çözümünün yakın olduğu izlenimini doğurması, her iki grubun borsadaki hisselerini hareketlendirdi. Açılışta, Turkcell hisseleri 13.70 TL, Gözde Girişim hisseleri ise 3.42 TL ile bu yılın en yüksek seviyelerini gördü.

HER ALANDA ORTAKLIĞI VAR
Ülker Ailesi'nin son yıllarda ön plana çıkardığı Gözde Girişim'in, Şok Marketler ve Ziylan Mağazacılık, madencilik alanında Kümaş, Türkiye Finans ve Azmüsebat Çelik şirketlerinde hisseleri bulunuyor.