Gündelikçiye sigorta

Gündelikçi kadınlar için istihdam bürosu dönemi başlıyor. Ev işlerine gidenlerin sigorta çilesi bitecek, ev sahiplerinin de işi kolaylaşacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mayıs 2014 Güncelleme 05 Mayıs 2014, 00:00
Gündelikçiye sigorta

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de çok sayıda kadın ev işlerinde çalışırken, bu alanda kayıtdışılığı bitirmek için düğmeye basıldı. Geçtiğimiz yıl Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan genelge ile ev hizmetlerinde çalışanlar için temizlik yapılan ev sahibi tarafından prim yatırılması zorunlu hale getirilmişti. Şimdi de ev işlerinde çalışanların istihdam bürosu üzerinden temin edilmesi gündemde. Böylece gündelikçilerin sigorta sorunu çözülecek, evine temizlikçi alanların da işi kolaylaşacak.

BAKAN ÇELİK AÇIKLADI
Gündemdeki yeni uygulama ile ilgili açıklamayı, geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yapmıştı. Çelik, konuyla ilgili şunları söylemişti: "Bürolar etkin hale getirilecek. Böylece 5 gün farklı evde çalışanların sigortası da yatmış olacak. Bu kişilerin kaydı istihdam bürosunda olacak. Eve temizliğe gönderilecek kişiler hakkında güvenlik incelemesi yapılacak."

ÜÇTE BİRİ KAYITDIŞI
Gündelikçi çalışanların yaşadığı en büyük problem, sigorta. Türkiye'de çalışan kadınların kayıtdışı istihdam oranı yüzde 67. Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan kadınların kayıtdışı istihdam edilme oranı yüzde 71. Gündelikçi kadınların neredeyse üçte birinin kayıtdışı istihdam edildiğini söylemek mümkün.