Faizli kurtarma planı

Gülen 'Para yatırın' talimatı verdi, Bank Asya'da 2 günde 192 bin hesap açıldı. Paraların başka bankalardan krediyle bulunduğu anlaşıldı. BDDK, Bankalar Yasası'na aykırı işlemler ortaya çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Şubat 2014 Güncelleme 18 Şubat 2014, 02:02
Faizli kurtarma planı

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), Bank Asya'da 30 Aralık 2013'te başlattığı incelemelerde ilginç veriler ortaya çıktı. Bankada 2 gün içinde 192 bin hesap açıldığı belirlendi. Hesap açanların diğer bankalardan faizle tüketici kredisi çekerek Bank Asya'ya mevduat olarak yatırdıkları ortaya çıktı. Önemli bir tespit de 17 Aralık operasyonu sonrası bu bankaya yurt dışından yapılan para transferleri oldu. BDDK yetkilileri, bankanın şu an itibariyle pozitif görünümde olduğunu belirtti. Bank Asya'nın, 17-25 Aralık operasyonları öncesinde TL varlıklarını dövize çevirdiği iddiaları üzerine bankanın büyüklüğü, müşteri portföyü ve küresel yansımalar dikkate alınarak hassas bir inceleme sürdürüldü.

ZORLUK ÇIKARDILAR
İncelemeler sürerken, Ocak'ta Fethullah Gülen'in "Bank Asya'ya para yatırın" talimatı verdiği kamuoyuna yansıdı. Bu çağrının ardından, bazı işadamlarının bankaya destek için devreye girdiği, bankaya ciddi miktarda para girişi olduğu belirtiliyor. BDDK incelemelerinde, hesaplarını kapatmak isteyen vatandaşlara ise zorluk çıkarıldığı doğrulanıyor ve bunun Bankalar Yasası'na aykırı olduğuna dikkat çekiliyor. Bankada spekülatif hareket olup olmadığının incelenmesi için Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun başlattığı incelemeler ise sürüyor.

YAZIŞMALAR ŞİFRELİ
Operasyonun ardından bir başkan yardımcısı ve 2 daire başkanının görevden alındığı BDDK'da güvenlik önlemleri de en üst düzeye çıkarılmış durumda. Kurum'da yapılan önemli resmi yazışmalarda bütün şifrelerin yenilendiği ve dar kapsamlı tutulduğu belirtiliyor.

Hazal ATEŞ