Emekliye şeker ayarı

Şeker hastalarının emeklilik şartları belli oldu. Bu hastalıktan dolayı 3 organında tedavi edilemez sıkıntı yaşayanlara maaş bağlanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ekim 2013 Güncelleme 19 Ekim 2013, 00:00
Emekliye şeker ayarı

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni malulen emeklilik düzenlemesi konusunda kafa karışıklıklarına son verecek açıklamalar yaptı. Maluliyet Tespit Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin ardından 'her şeker hastasına maluliyet aylığı bağlanacak' gibi algının oluştuğunu söyleyen Çelik, bunun yanlış olduğunu belirtti. "Şeker hastası kişiye, hayati fonksiyonlarını sürdüremez 3 organında meydana gelen sıkıntının bir neticesi olarak maluliyet aylığı bağlanıyor" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇALIŞAMAMASI LAZIM
"Çalışamayacağına göre sosyal devlette güvencesi de yok. Maluliyet aylığı ile sorunu çözmüş oluyoruz. Bunun 1 şartı var, 10 yıl çalışmış olması, bin 800 gün sigortalı olması lazım. 3 organında bu tespit edilecek, bu neyi gösterecek? Şeker rahatsızlığı vücuda yayılmış, çalışma şansı kalmamış ve yakın gelecekte kalmayacak anlamında bir bakış açısı bu. Doğrusu da budur. Bir organında olabilir, ayaklarında sıkıntı olabilir, bu tedavi edilebilir bir rahatsızlık, o süreçte. Ama 3 organına sirayet etmiş, orada görme bozukluğu başlamış, ayağı kesilme durumuyla karşı karşıya kalmış, böbreklerinde ciddi sorunlar olmuşsa bir hastada, artık bu hastayı çalışmaya zorlamak sosyal devlette yanlıştır."

NAKiLE DE MAAŞ GELDİ
Bakan Çelik, hayati öneme haiz organ nakli olan vatandaşa maluliyet maaşının bağlanmış olacağını dile getirerek, şöyle devam etti: "Bugüne kadar nasıldı? Kişinin kendisi takip ediliyordu. Belli periyotlarla onu 'organ uyum sağladı mı, sağlamadı mı?' diye kontrol ediyorduk. Belli bir süre kendisine maluliyet maaşı ödeniyordu. Bu değiştirildi.

PATRONLARA MEKTUP VAR
Faruk Çelik, ekonomiyi 7 milyar liralık kayba uğratan iş kazalarını önlemek için kolları sıvadı. Bakan Çelik imzasıyla, yaklaşık 250 bin işyerine 'iş güvenliği' mektubu gönderiliyor. TOBB, TİSK, sanayi ve ticaret odaları ile organize sanayi bölgelerine gönderilen mektupta, iş sağlığı ve güvenliğinde uyulması gereken kurallar sıralanıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında 2014'ten itibaren 1.5 milyon işletme için iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu olacak. Bu düzenleme ile yaklaşık 100 bin kişiye istihdam kapısı açılacak. Hazal ATEŞ