Hücuma geçti

Merkez Bankası Başkanı Başçı, piyasalarla oynayan lobilere 'Defans politikası bitti' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2013 Güncelleme 28 Ağustos 2013, 03:21
Hücuma geçti

İÇİNDEKİLER

FAiZ LOBİSİNE
Boşuna beklemeyin
Faiz artırımı beklentisine girmeyin. Faiz konusunda çok sağlam duracağız.

DÖVİZ FIRSATÇISINA
Doların belini kırarız
Bu artış en fazla birkaç gün sürecektir. Öyle bir müdahale edeceğiz ki şaşıracaksınız.

VATANDAŞA
Olmazsa bana sorun
Korkmayın. Yıl sonunda dolar 1.92'nin altına inecek. Bana güvenen kazanacak.

ÜRETİCİYE
Korkacak durum yok
Döviz borçlusu tedirgin olmasın. Döviz pozisyonlarınızı kapatmak için yanlış zaman.

Türkiye günlerdir dolardaki hareketi tartışıyor. 2 liranın üzerine çıkan dolar, borsadaki oynaklık, felaket tellallarıyla zamcıların hortlamasına yol açtı. Yeniden 'battık bittik' edebiyatı yaparak Merkez Bankası'nın faiz artırması için çabalayan yerli ve yabancı lobiler, umduklarını bulamayınca büyük bir şok yaşadı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizin artacağını bekleyenlere, "Faiz artırımı beklemeyin, Elimizde öyle bir silah var ki çok şaşıracaksınız. Doların belini kıracağız, Türk Lirası'nı aslanlar gibi koruyacağız..." sözleriyle cevap verdi. Başçı, yıl sonu tahmini olarak da 1.92 liranın altını işaret edip, "Eğer bu olmazsa o zaman beni çağırır sorarsınız. Ama aşağısı olursa da şaşırmayın" dedi.

DÖVİZ ÇOK HIZLI DÜŞECEK
Anadolu Ajansı Finans Masası'nın konuğu olan Başçı, net açıklamalarıyla piyasalara çok önemli mesajlar verdi. Açıklamalarına 2 lirayı aşan dolar kuruyla ilgili görüşleriyle başlayan Başçı, şunları söyledi: "1.92 civarında yıl sonunda bir dolar görürsek şaşırmayalım. Bunu gerçekten not edin, bunun altında olursa şaşırmayın, üstünde olursa 'Başkan böyle demiştiniz, niye üstünde oldu?' diye sorarsanız." Şu anda dövizle ilgili endişe duymadıklarını belirten Başçı, şöyle konuştu: "Dövizin belini kırarız. Bunu öyle yaparız ki çok az rezerv kaybetmeden yaparız. Onu nasıl yapacağımız ileride görürsünüz. Faiz tarafında ne kadar sağlam durursak, bir adım bile geri adım atmayacağız faizle ilgili. Orada 6.75-7.75 bizim aralığımız, herkes buna uyacak. Biz bu sağlam duruşu sergilediğimiz sürece döviz kurları o kadar hızlı döner ki siz de şaşırırsınız. Bugün bile dönebilir, bugün dönmezse yarın dönebilir. Ondan sonra da şaşırtan bir hızla düşer."

40 MİLYAR DOLARLIK SİLAH
Erdem Başçı, Merkez Bankası'nın elindeki silahlarla ilgili şunları söyledi: "Madem ki faiz silahını kullanmayacaksak döviz kurlarına karşı başka silahlar var. Diyelim hassasiyeti tamamen bitirdiniz, o zaman geriye bilanço silahı kalıyor. Bilanço silahı döviz rezervlerimizi kullanacağız demek, Türk Lirası'nda değer kaybına karşı. Merkez Bankası'nın toplam bilançosunda toplam döviz rezervi var brüt. En muhafazakar bir şekilde hesapladığınızda 40 milyar dolar satılabilir döviz rezervimiz var."

PİYASA OYUNCULARI BUNLARI BİLMEZ
Dövize müdahalenin yöntemlerinden birinin de ofansif strateji olduğunu dile getiren Başçı, şunları kaydetti: "Bu tür müdahalenin dünyada çok örneği olmadığı için, piyasa oyuncuları şu anda bunu idrak edemiyor. Fakat görürler yakında bunun ne demek olduğunu. Döviz kurunda değer kaybı trendini kırıp tekrar hızlı bir şekilde değer kazancı trendini başlatabilecek elimizde çok kuvvetli mekanizmalar var."

DÜNYA İZLEDİ
* Başçı'nın konuşması birçok yabancı ajans tarafından cümle cümle geçildi.
* Sosyal medyada günün konusu 1.92 liralık dolar tahmini oldu.
* Dolar, Başçı'nın açıklamalarına rağmen yükseldi, 2.0290 liradan kapandı.
* Borsa Suriye endişeleriyle birlikte düştü. 65 bin 519 puan oldu.
* Altın son 2 ayın zirvesini gördü. Altının onsu 1.410 dolar oldu.