Esnaf kredi desteği istiyor

Geleneksel üretim yapan esnaf, getirilen vergi muafiyetiyle rahat nefes alırken; kredi desteği bekliyor. Esnaf, üretimini geliştirip büyümek istiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ağustos 2013 Güncelleme 23 Ağustos 2013, 19:57
Esnaf kredi desteği istiyor

İÇİNDEKİLER

El emeği göz nuru dökerek geleneksel olarak ustasından öğrendiği gibi üretim yapan esnaf ve sanatkarlar, ekonomik olarak zora düşmüş durumda. Devletin vergi muafiyeti desteğiyle ve kendi gayretleriyle ayakta kalmaya çalışan meslek erbabları, kurtuluş yolunu kredi desteğinde görüyor.

HİÇBİR VERGİ ÖDEMİYORLAR
Devlet, geleneksel üretim yapan esnafa vergi muafiyetiyle desteğini sürdürüyor. El dokuma işleri, bakır işletmeciliği, kalaycılık, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap işleri, bastonculuk, semercilik, kaşıkçılık, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin erbablarına vergi muafiyeti sağlanıyor. Vergi muafiyetiyle rahatlayan esnaf, üretimini geliştirmek için devletten kredi desteği de istiyor.

DÖNÜŞÜM YAPAMIYORLAR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın talebini şu sözlerle dile getirdi: "Esnaf ve sanatkar mesleğini devam ettirebilmek için kendi sermayesine göre değişmeye, dönüşmeye çalışmaktadır. Ancak bu yeterli olmuyor. Bazı şehirlerimizde geleneksel esnafın ürünleri turistik çarşılar kurularak değerlendirilmeye çalışılmaktadır ama bu da çözüm getirmemektedir. Devlet yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin erbablarına vergi muafiyeti getirilmiştir. Kredi teşvikleri ile de üretimin geliştirilmesi gerekmektedir."

USTALIK BELGESİ ŞART
Esnaf ve sanatkarın ustalarından öğrendiğini gelecek kuşaklara aktarabilmeleri için çırakların mesleki eğitimden geçmesi gerektiği vurgulayan TESK Başkanı Palandöken, şunları kaydetti: "Eğer mesleki eğitimin önemi anlaşılmaz ise geleneksel üretim biter. Esnaf ve sanatkarın küçülmesi demek, ekonominin de küçülmesi, istihdamın azalması anlamına gelecektir. Bu nedenle geleneksel üretim ve mesleki eğitim desteklenerek yaşaması sağlanmalıdır."