Büyük göç

Ramazan ayında tatil planlarını erteleyenler, bayramla birlikte yollara düştü. Türkiye, tarihinin en büyük toplu göçüne sahne oldu. 15 milyondan fazla vatandaş evini terk edip, başka bir şehre taşındı. 5 günlük bayram tatilinde 7.5 milyar dolar harcandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2013 Güncelleme 11 Ağustos 2013, 00:00
Büyük göç

İÇİNDEKİLER

Türkiye tarihindeki en büyük turizm hareketini yaşıyor. Ramazan ayının turizmin en yüksek sezonuna denk gelmesi, okullar ve sınavların da eklenmesiyle tatilini erteleyen milyonlarca vatandaş, bayramla birlikte harekete geçti. Büyükşehirler boşaldı, Ege ve Akdeniz başta olmak üzere turizm bölgelerinde adım atacak yer kalmadı. Oteller haftalar öncesinden yüzde 100 doluluğa ulaştı. Ulaşım firmaları binlerce ek sefer düzenleyerek, talebe yetişmeye çalıştı.

15 MİLYON KİŞİ YOLDA
Ramazan'ın son günü ile birlikte başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinden 15 milyondan fazla vatandaş yollara döküldü. Kimisi kendi arabasını kullanırken, kimisi otobüs ve uçaklara hücum etti. Otoyollarda yüzlerce kilometrelik kuyruklar oluştu. 10 milyona yakın vatandaş otobüs firmalarıyla yola çıkarken, THY 46 ek sefer düzenledi. İDO'nun sefer sayısı 4 bini buldu. Vatandaşların büyük çoğunluğu Ege ve Akdeniz'deki sahil bölgelerine gitti. Büyük göçte aslan payı yine İstanbul'dan oldu. 5 milyona yakın İstanbullu şehri boşaltırken, kalanlar da tenhalığın tadını çıkardı. Bu arada kışın 150 bin, yaz sezonunda 500 bin kişiyi ağırlayan Bodrum'un bayramla birlikte nüfusu 2 milyona yaklaştı. Aynı şekilde Çeşme'nin nüfusu 1.5 milyonu geçerken, Antalya yabancılarla birlikte bayramda 2.5 milyon kişiye ev sahipliği yaptı.

81 İLDEN PLAKA
Antalya, Bodrum ve Çeşme gibi bölgelerdeki araçlara bakıldığında, Türkiye'nin 81 ilinden plakaya rastlamak mümkün oldu. Sadece bu bölgeler değil, Kapadokya, Karadeniz, Denizli, Mersin gibi Anadolu'daki turistik mekanlar da göçten nasibini alarak, tarihi kalabalıklar yaşadı. Bunun yanında memleketine ya da akrabalarının bulunduğu şehirlere gidenler de trafiğe yol açtı. Trafik haritasında İstanbul yeşil renkle gösterilirken, sahillerde renk kırmızı idi. Tarihi turizm hareketi ulaşımdan gıdaya, tekstilden eğlenceye kadar yüzlerce sektörde canlılığa yol açtı.

EKONOMİ CANLANDI
Sadece yol ve konaklama ücretleri ile oluşan ekonomi 7.5 milyar doları buldu. Diğer harcamalarla rakam daha da yükseldi. Turizm hareketini fırsat bilen 3 milyona yakın işportacının kalabalık yerlere hareket ettiği ve 3-4 gün içinde 250 milyon liralık satış yaptığı da belirtiliyor.

NÜFUS 10 KAT ARTTI
Bodrum ve Çeşme'nin nüfusu 10 kat arttı Antalya'da sahillerde havlu koyacak yer kalmadı Akdeniz ve Ege'de oteller yüzde 100 doldu Benzin tüketimi rekor seviyeye çıktı Sadece yol ve konaklamaya 7.5 milyar dolar harcandı İstanbul'dan günde 3 bin otobüs Anadolu'ya doğru yola çıktı Bayrampaşa Otogarı'ndan günde 1.5 milyon kişi otobüse bindi THY, Dalaman ve Bodrum'a 46 ek sefer düzenledi Sabiha Gökçen'den uçan şirketler 86 ayrı ek sefer gerçekleştirdi.

15 MİLYON ANALİZİ
Toplamda 15 milyondan fazla insan tatile çıktı Bunun 5 milyonu İstanbullular'dan oluştu 1 milyona yakın vatandaş yurt dışını tercih etti 10 milyona yakın vatandaş sahil bölgelerine gitti 2 milyondan fazla kişi memleketine gitti ya da akraba ziyareti gerçekleştirdi 2 milyona yakın vatandaş ise Anadolu'daki turizm bölgelerine gitti.

KITLIK ÇIKTI
Vatandaşların hücum ettiği tatil bölgelerinde yiyecek maddeleri karaborsaya düştü. Bodrum, Gökçeada, Çeşme gibi bölgelerde başta ekmek, domates olmak üzere birçok gıda maddesi bulunamadı. Bu arada alkollü içki bulmak da mümkün olmadı. Vatandaşlar yiyecek bulmak için, kilometrelerce ötedeki şehirlere gitmek zorunda kaldı.