TÜPRAŞ kampı

Maliye müfettişleri, TÜPRAŞ'a adeta kamp kurdu. Envanter sayımı, vergi kontrolü ve marker denetimi sürüyor. Denetim Opet ve Aygaz'a da uzandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Temmuz 2013 Güncelleme 26 Temmuz 2013, 00:00
TÜPRAŞ  kampı

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin en büyük 500 kuruluşu listesinin başında yer alan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'de (TÜPRAŞ) başlatılan denetim ve inceleme sürüyor. Akaryakıt sektörünü takibe alan Maliye Bakanlığı, önceki gün TÜPRAŞ'a baskın yaparken; vergi kontrolü, envanter sayımı ve marker olmak üzere 3 ayaklı bir inceleme yürütülüyor. Maliye, kıdemli, sektörde uzman vergi müfettişlerinden 10 kişilik özel bir ekip kurarak, şirkete adeta kamp kurdu. Vergi müfettişleri ile birlikte 20'ye yakın emniyet görevlisi ve uzmanların katıldığı operasyonda süreç, marker sonuçları ve envanter sayımına göre şekillenecek. Edinilen bilgilere göre; Opet ve TÜPRAŞ'ta akaryakıt incelemesi kapsamında ulusal marker denetimi gerçekleştirildi. Şüphe üzerine numune TÜBİTAK'ın Gebze'de bulunan laboratuvarına gönderildi. Aygaz ve TÜPRAŞ'tan LPG numunesi alınarak standart denetim yapıldığı belirtildi. LPG numuneleri ODTÜ'ye gönderildi.

BİR YILA UZAYABİLECEK
TÜBİTAK ve ODTÜ'den gelen sonuçların ardından vergi incelemesinin detayı da netleştirilecek. Bu verilere göre tam ya da sınırlı vergi incelemesi gerçekleştirilebilecek. Sınırlı inceleme yapılması durumunda denetimin 6 ay, tam incelemede ise 1 yıl içinde sonuçlandırılması gerekiyor.

HİSSELER KAN KAYBETTİ
TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet'te başlatılan denetlemelerin ardından Borsa İstanbul'da işlem gören Koç Grubu'na ait hisse senetleri düşüşe geçti. Dün günü TÜPRAŞ hisseleri yüzde 3.05, Koç Holding hisseleri ise yüzde 3.87'lik kayıp ile kapattı.

TÜPRAŞ'IN BASKIN KAYBI 900 MİLYON TL
TÜPRAŞ'ın piyasa değeri, önceki gün baskının yapıldığının duyulmasının ardından geriledi. Dün sabah saatlerinde kayıplar 900 milyon liraya kadar ulaştı. TÜPRAŞ hisseleri haberden önce 43.20 liradan işlem görüyordu. Salı günü piyasa değeri 10.8 milyar liraydı. TÜPRAŞ, dün sabah saatlerindeki kayıptan sonra, bir ara toparlandı. Piyasa değerindeki iki günlük kayıp bu düzeltmenin etkisiyle 551 milyon lira olarak gerçekleşti.

KOÇ'UN KAYBI 1.9 MİLYAR LİRA
Koç Holding ise 2 günde toplam 1 milyar 876 milyon lira değer kaybetti. Holding'in piyasa değeri Salı gününü 24 milyar 547 milyon liradan, Çarşamba gününü de 23 milyar 584 milyon liradan tamamladı. Dün ise Holding'in değeri 22 milyar 671 milyon lira oldu.

ARAMALI İNCELEME YAPILIYOR
Maliye kaynaklarından alınan bilgiye göre, TÜRPAŞ'a sadece fiili envanter sayımı için değil, aramalı inceleme için de gidildi. Yetkililer, "Geçmişte SPK müfettişleri içeri alınmamıştı. Bu nedenle mahkeme kararı çıkarıldı" değerlendirmesini yaptı.


Hazal ATEŞ