Kırmızı ruj üstü grev!

Kırmızı rujla gündeme taşınan THY'de grev kapıda Sendika yasal 60 günü beklemeden eylem kararı aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2013 Güncelleme 01 Mayıs 2013, 00:00
Kırmızı ruj üstü grev!

İÇİNDEKİLER

Açıkladığı rakamlarla Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi olan THY gündemden düşmüyor. Hosteslerin ruj rengi ve saç şekline getirilen yasak, gerek sektörde gerekse sosyal medyada tartışılmaya devam ederken, Hava-İş'ten grev duyurusu geldi. Sendika 60 günlük yasal süreyi beklemeden greve gideceği yönünde açıklama yaptı.

TURİZM SEZONU İLE BAŞLADI
Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte yasak ve grev söylentileriyle gündeme gelen THY, gerek sektörde gerek sosyal medyada gündem olmayı sürdürüyor. Özellikle hosteslerin kırmızı ruj sürmelerinin yasaklanması konu edilirken, eleştiriler siyasi platformlara kadar sıçradı. THY yönetimi ise eleştirilere basın duyurusu ile cevap verdi. Bu arada Hava-İş sendikası, her an grevin başlayabileceğini duyurdu. Sendikanın, resmi sitesinden yapılan açıklamada, şöyle denildi: "İşveren yetkililerinden sendikamıza cevap gelmemesi veya gelecek cevaba göre, çalışanlar, şirket ve ülke menfaatlerini içeren olumlu bir çözüme ulaşılamaması halinde; Başkanlar Kurulumuz oy birliği ile yasal 6 iş günü öncesi bildirim süresini de dikkate alarak Hava-İş Genel Merkez Yönetimi'ne grevi başlatma yetkisi vermiştir.

'60 GÜNÜ BEKLEMEYECEĞİZ'
25 Mart 2013'te başlayan grev kararı alma ve grev kararının uygulanması aşamasında, yasal süre olan 60 günün 36 günü geçmiştir. Grev uygulama kararının 6 iş günü önceden işverene tebliğ edilmesi gerekliliği ile sendikamızın yasal ve diğer grev hazırlıklarının tamamlanabilmesi için 60'ıncı güne kadar beklenmesi fiili olarak mümkün değildir."

BÜTÜNLÜĞÜ BOZUYOR
Türk hava Yolları kırmızı ruj ile ilgili bir açıklama yaptı: Hizmet sektöründe çalışan personelin sade, bakımlı ve pastel tonlarda makyaj yapması tercih edilmektedir. Ortaklığımızın üniformasında yer almayan kırmızı, koyu pembe vb. renkte oje ve ruj da görsel bütünlüğü bozmaktadır. Uluslararası diğer havayolu şirketlerinde de benzer uygulamalar yaygındır. Ayrıca kabin memurlarının uçuş emniyetiyle ilgili durumlar da düşünülerek taktığı aksesuar, saat vb takıları da kendi emniyetleri için kurallara bağlanmıştır. Bazı siyasilerin THY faaliyetlerini bir muhalefet alanı olarak görüp şirketin iç işlerine karışmaları açık bir sorumsuzluk örneğidir.