Çarşı karıştı

Altın düştü, vatandaş alıma geçti. Çeyrek, karaborsada fahiş fiyata satıldı. Kuyumcu işçilik bahanesiyle fiyatları artırınca; Darphane, 'Bizde işçilik fiyatı değişmedi' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2013 Güncelleme 27 Nisan 2013, 02:06
Çarşı karıştı

İÇİNDEKİLER

Son 1 haftada altın piyasalarında yaşananlar kafaları karıştırdı. Hem bankalar hem kuyumcular hem de Darphane'den gelen açıklamalara bakılınca, "Vatandaş kandırıldı, birileri haksız para mı kazandı?" sorusu sorulmaya başlandı. Altın fiyatlarından yararlanmak için Kapalıçarşı'ya koşan vatandaş umduğunu bulamadı. Altın, uluslararası piyasalarda ciddi değer kaybı yaşamasına rağmen, içeride olması gerekenden daha yüksek fiyata satıldı. Önce kuyumcular, vatandaşa "Elimizde altın kalmadı" diyerek satış yapmadı. Sonra Darphane, kuyumcuların siparişlerini önceki hafta Perşembe günü teslim etmesi gerekirken, yetiştiremedi ve ancak Pazartesi öğleden sonra ulaştırdı. Tüm bunlardan sonra altın karaborsaya düştü. Darphane'nin piyasaya 5.4 milyon tonluk altın tesliminin ardından da, bu sefer kuyumcular, "İşçilik maliyetleri arttı" diyerek Cumhuriyet altınını olması gerekenin 20-30 lira üzerinde satmaya başladı.

KUYUMCUYA YALANLAMA
Kuyumcuların 'maliyet arttı' bahanesine ise Darphane'den cevap geldi: "İşçilik ve fire oranımız 10 yıldır değişmedi." Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, 'işçilik maliyeti arttı' diye bahsedilen hususlarla Darphane'nin ilgisi olmadığını, geçmişte ne kadar alınıyorsa, bugün de aynı oranda işçilik ve fire oranı alındığını, bunun da 10 yıldır değişmediğini belirtti.

BANKADA DA TUZAK VAR
Bu arada bazı uzmanlar, "Kuyumcular pahalı satıyor" diyerek, bu kez vatandaşı bankalara yönlendirdi. Bankalar ise bu fırsatı hemen değerlendirip, altında alım satım arasındaki makası açmaya başladı. Bu arada dün Cumhuriyet altını 579 liradan 585 liraya yükseldi.

ALTININ DARPHANE'DEKİ HİKAYESİ
1- Külçe altınlar önce eritilerek 22 ayara getiriliyor. Burada ayarı sabitlenerek işleme merkezine gönderiliyor.
2- 22 ayara sabitlenmiş erimiş altın, özel makinelerde Cumhuriyet altını ebatında inceltilerek basımı yapılıyor. Burada altın tam, yarım ve çeyrek olarak talebe göre hazırlanıyor.
3- Basılmış altınlar daha sonra son bir kontrol için bir araya getiriliyor. Burada hazır olan altınlar kuyumcuya gönderiliyor.