Altına hücum kuyumcu batırdı

Altın fiyatları çakıldı vatandaş Kapalıçarşı'ya koştu. Ucuz altın için başlayan yarış iki esnafı iflasa sürükledi. Uzmanlar düşüşün süreceğini söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2013 Güncelleme 17 Nisan 2013, 09:24
Altına hücum kuyumcu batırdı

İÇİNDEKİLER

Kapalıçarşı'da altın paniği yaşanıyor. Son bir haftadır düşen altın fiyatları önceki gün dibi gördü. Fiyatların düşmesiyle birlikte ucuz altın almak için Kapalıçarşı'ya koşan vatandaş bütün parasını altına yatırdı. Çarşıdaki büyük panik, bazı döviz bürosu ve kuyumcuyu da zora soktu. Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşün Kapalıçarşı'da iki büyük döviz büfesini batırdığı ortaya çıktı. Dövizciler, geçen hafta fiyat çıkacak beklentisi ile altın aldı ancak Kapalıçarşı esnafının planları tutmadı. Geçtiğimiz gün altın fiyatları son 30 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesini gören altın, hem yatırımcısını hem de esnafı sıkıntıya soktu. İki döviz büfesinin yanı sıra, birçok kuyumcu esnafının da son düşüşten ağır darbe aldığı, Kapalıçarşı'nın kan kaybettiğini dile getiriliyor. Uluslararası piyasada ons fiyatı sadece 1 haftada yüzde 13 düşen altın, içeride de büyük kayıplar yaşadı. Altının gramı 78 liraya kadar gerilerken, önceki gün 138 lirayı gören çeyrek altının dünkü fiyatı alımlarla 143 liraya çıktı. Cumhuriyet altını önceki gün 550 liraya kadar geriledi, dün 570 lira oldu.

120 LİRAYA İNEBİLİR
Altın ve Para Piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altındaki düşüşü fırsata çevirmek isteyenlere beklemeyi önerdi. Yıldırımtürk, "Çeyrek altının fiyatı yaz aylarında 120 liraya kadar düşer. Ama bu gerileme kalıcı olmaz" dedi.

ÇEYREK ALTIN KARABORSADA
Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşün ardından, kuyumcularda çeyrek, yarım ve tam altın stokları tükendi. Altındaki düşüşün devam etmesi nedeniyle birçok kişi, yatırım amaçlı olarak altına yöneldi. Çeyrek altın fiyatlarının 138 liraya kadar gerilemesiyle vatandaş altına hücum etti. Bazı kuyumcular çok altın satsalar da kârın düşmesinden yakındı.

DAMATLAR SEVİNDİ!
Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, altının gramının, geçen yılın Ekim ayından bu yana yaklaşık 20 lira düşerek 80 lira civarına gerilemesine en fazla, düğün hazırlığı yapan damat adaylarının sevindiğini söyledi. "Gelin adayına 5 burma bilezik alacak damat tarafı, 2012'nin Ekim ayında yaklaşık 10 bin lira öderken; bugün aynı takıyı 8 bin liraya alabiliyor" diyen Günsay, 10 burma bilezikte tasarrufun 4 bin lira olduğunu kaydetti. Günsay, evlenecek çiftlere, bu günlerde altın almalarını önerdi.

PARAN MI VAR DERDİN VAR
Birikimlerini altında değerlendiren vatandaşlar büyük kayıp yaşadı. Türkiye'de vatandaşın yastık altında yaklaşık 4-5 bin ton altını olduğu tahmin ediliyor. Hesabı 5 bin ton üzerinden yaparsak bu 160 milyon 771 bin ons altın demektir. (Bir ons altın 31.1 gram) Dolayısıyla 3 işlem günü önce yani altının ons fiyatı 1.570 dolar iken, Türkiye'de yastık altında bulunan altının ekonomik ederi 253 milyar doları buluyordu. Ancak dün 1.379 dolar olan altının ons fiyatı üzerinden yapılan hesapta toplam değer 221 milyar dolara geriledi. Yani yastık altında 32 milyar dolarlık kayıp yaşandı.

DÜNYA FAKİRLEŞTİ
Özellikle Merkez Bankaları'nın alımlarıyla 43 yılın en yüksek seviyesine gelen altın rezervleri de, yaşanan sert düşüşten etkilendi. 31 bin 694 ton altını bulunan dünya ülkeleri, 217 milyar 262 milyon dolarlık kayıp yaşadı. Dünya genelinde rezervler 1 trilyon 611 milyar dolardan 1 trilyon 393 milyar dolara geriledi. En büyük zararı 8 bin 113 tonla ABD, ikinci en büyük zararı ise 3 bin 391 tona sahip olan Almanya gördü. Krizle boğuşan Fransa ve İtalya da büyük zararla karşılaştı.