Taşeron işçi hakkını alıyor

Yıllardır haklarını alamayan taşeron işçiler muradına eriyor. Hazırlanan yasa tasarısı; izinden maaşa, tazminattan güvenceye bütün hakları kazandıracak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2013 Güncelleme 16 Nisan 2013, 02:09
Taşeron işçi hakkını alıyor

İÇİNDEKİLER

Sayıları 1.7 milyona ulaşan taşeron işçilerin çilesi bitiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı alt işverenlik (taşeron) hakkındaki taslak ile taşeron işçiler için koruma kalkanı oluşturuluyor. İşçi ve işveren temsilcilerine sunumu yapılan taslak ile taşeron şirkete bağlı çalışanların maaş, kıdem tazminatı ve yıllık izinleri koruma altına alınıyor. Taslaktaki düzenlemelerin bazıları şöyle:

İŞSİZ KALMA KORKUSUNA SON
* Asıl işveren, alt işverenin ücretleri düzenli ödeyip ödemediğini aylık bazda takip edecek. Ücretlerin düzenli ödenmemesi halinde asıl işveren, hakedişlerden kesinti yaparak işçi ücretlerini ödeyecek.

* İşçi, olası bir iflas veya haciz halinde ilk alacaklı olacak. Haciz işlemleri, işçilerin ücret bedelleri ayrıldıktan sonra gerçekleştirilecek.

* Taşeron şirket değişse bile, yıllık izin hesaplamasında işçinin işe ilk girdiği tarih baz alınacak. Böylece izin hakları korunacak.

* Taşeron şirketlerle sözleşmeler 3 yıllık olacak. Taşeron işçilerle yapılacak sözleşmeler de 3 yıllık olacak. Dolayısıyla, işçiler her yıl işten atılma endişesi yaşamayacak.

ÜCRETLERDE ARTIŞ
* Taşeron işçilerin kıdem tazminatı ödemelerinden alt işveren kadar asıl işveren de sorumlu olacak. İşçiler adına bireysel kıdem tazminatı hesabı açılacak. Yeni düzenleme sonrasında kıdem tazminatı hakları bu hesapta toplanacak.

* Taslakta, taşeron işçilerin ücretlerinin, emsal işlerde çalışan kadrolu işçilerden az olamayacağı hüküm altına alındı. Bu düzenlemenin, halen asgari ücret düzeyinde olan taşeron işçilerin ücretlerinde kısmi artışlar getirmesi bekleniyor.

GEÇEN HAFTA MASAYA YATIRILDI
Taşeron işçilere yönelik düzenleme, geçtiğimiz Cuma işçi ve işveren temsilcileriyle masaya yatırılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında yapılan 'Üçlü Danışma Kurulu'na TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, DİSK Başkanı Kani Beko ve ilgili bürokratlar katılmıştı.

ALT İŞVEREN TANIMI DEĞİŞİYOR
Çalışma Bakanlığı'nın taslağına göre, alt işveren (taşeron) tanımı yeniden yapılacak. Taslaktaki tanım şöyle: "Bir işverenden işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin asıl işin teknoloji veya uzmanlık gerektiren bölümlerinde ya da yardımcı işlerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçileri çalıştıran diğer işveren."