Kira vergisinde sınır 3 bin lira

Mart ayı ile birlikte başta kira geliri elde edenlerin beyanname ve vergi telaşı da başladı. TAKVİM, bütün işlemlerin detaylarını hazırladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2013 Güncelleme 01 Mart 2013, 23:23
Kira vergisinde sınır 3 bin lira

İÇİNDEKİLER

Gelir vergisi beyannamelerinin doldurulduğu Mart ayıyla birlikte mükelleflerin telaşı da başladı. Bu ay beyanname verilecek en önemli vergilerden biri, kira gelir vergisi. Kirada konut ve işyeri olanlardan 2012'de yıllık 3 bin liranın üzerinde gelir elde edenler, beyanname verip, vergisini ödemek zorunda. 1 milyonu aşkın kira geliri olan ev ve işyeri sahibi mükellef, 25 Mart'a kadar beyannamelerini verecek. En geç 1 Nisan'da ise kira gelir vergisi ödenecek.

HAKLARINIZI MUTLAKA ÖĞRENİN
Kanunda, kira gelirleri ile ilgili vatandaşın birçok hakkı ve muafiyeti de bulunuyor. Öncelikle yıllık kira gelirinde 3 bin lira istisna tutuluyor. Yani yıllık geliri 3 bin lira ve altında olanlar vergiden muaf. Beyanname vermiyor, vergi ödemiyorlar. Kira geliri beyanı, 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masrafınız olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinizden 3 bin lira istisna düşülüyor. Ardından beyan ettiğiniz masraflar indirilerek, verginiz hesaplanıyor.

EVİNİZİN KREDİ FAİZİNİ VERGİDEN DÜŞÜN

Gerçek gider yönteminde vergiden düşülebilecek birçok gider bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Kiradaki evinizi banka kredisi kullanarak satın almışsanız, kredinin faizlerini vergiden düşebilirsiniz.
Kiraya verdiğiniz konutu son 5 yıl içinde satın almışsanız, evin satın alma bedelinin yüzde 5'ini vergiden indirebilirsiniz.
Geliri elde ettiğiniz konut için ödediğiniz aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, onarım, bakım, idame ve idare giderlerini de vergiden düşebilirsiniz.
Eğer kirada eviniz varsa ve kendiniz de kirada oturuyorsanız, ödediğiniz kira bedelini verginizden indirebilirsiniz.

ÖRNEK HESAP

Aylık 750 lira kira alan 715 lira ödeyecek (Götürü gider yöntemi) Yıllık kira geliri: 9.000 lira İstisna tutar: 3.000 lira Kalan: (9.000 - 3.000) 6.000 lira %25 götürü gider: (6.000 x %25) 1.500 lira Vergiye tabi gelir: (6.000 - 1.500) 4.500 lira Hesaplanan vergi: (4.500 x %15) 675 lira Damga vergisi: 39.65 lira Ödenecek vergi: 714.65 lira

DİKKAT!
Kira gelir vergisi beyannamesi 1 Mart ile 25 Mart arasında verilir.
Getiri ve götürü gider yönteminden biri seçilir.
Beyanname, mükelleflerin ikamet ettiği yerin vergi dairesine teslim edilir.
Vergi, 1 Nisan ve 31 Temmuz'da olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.


YARIN: KİMLER VERGİ ÖDEMEYECEK


ÖZLEM KAMER TERCANLI