Karlı para!

Vatandaşı kazanç kapısı olarak gören bankalar, paraya para demiyor! Bankaların 6 ayda vatandaştan aldığı komisyon ve hizmet bedeli tam 9.3 milyar lira

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ağustos 2012 Güncelleme 08 Ağustos 2012, 00:00
Karlı para!

İÇİNDEKİLER

Her işlemden para alan bankalar, vatandaşın sırtından kasasını doldurmaya devam ediyor. Öyle ki, çok tartışılan komisyon ve hizmet geliri uygulamalarını sürdüren bankalar, bu uygulamalar karşılığı 6 ayda tam 9.3 milyar lirayı kasasına koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) raporuna göre; 2012'nin ilk yarısında bankaların faiz dışı gelir kalemlerinde yer alan bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.5 oranında, 1 milyar 32 milyon TL tutarında artışla, 9 milyar 276 milyon TL oldu. Sektörde, ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle işletme giderlerini karşılama oranı yüzde 65.5 oldu.

KARTLAR İLK SIRADA
Bankaların hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlarda son 1 yılda yaşanan 1 milyar 32 milyon TL tutarında yaşanan artışın 742 milyon TL'si kredi kartı ücret ve komisyonlarından, 291 milyon TL'si kredilerden elde edilen ücret ve komisyonlardan meydana geldi. Kredilerden elde edilen ücret ve komisyonların yüzde 58'i nakdi kredilerden, kalan kısmı gayrinakdi kredilerden elde edildi.

GİDERLERİ KARŞILADI
Haziran 2012 itibarıyla son 1 yıllık dönemde bankacılık sektörünün işletme giderleri yüzde 12.7 oranında, 1 milyar 602 milyon TL tutarında artışla 14 milyar 212 milyon TL olarak belirlendi. İşletme giderlerindeki artışta personel giderlerindeki 559 milyon TL'lik, kiralama giderlerindeki 158 milyon TL'lik, kredi kartları ve bankacılık hizmetlerine ilişkin promosyon uygulamaları giderlerindeki 121 milyon TL'lik artış etkili oldu. Böylece sektörde, ücret, komisyon ve bankacılık hizmet gelirleriyle işletme giderlerini karşılama oranı yüzde 65.5'e ulaştı.

EKSTRENİZE İYİ BAKIN
Merkez Bankası'nın kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarını açıklamasına rağmen, bir bankanın müşterilerine gönderdiği ekstrelerde bu rakamlara uymadığı, kanunların dışında 2 kattan fazla faiz işlettiği ifade edildi. Vatandaşları uyaran Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı ekstrelerinde mevzuata aykırı uygulamalar olduğunu söyledi. Kaya, şöyle konuştu: "Yasal olarak bankalar nakit çekime yüzde 2.34, gecikmeye de yüzde 2.84 faiz uygulayabilir. Oysa bazı bankalar bunun 2-3 katı faizler uygulayabiliyor. Bu yüzden ekstrelerinizi iyi inceleyin."