Ürettiklerimizi bile ithal ettik

Bakan Zafer Çağlayan ithalat rakamlarını açıkladı Kolayca ürettiğimiz birçok ürüne dolarları saçıyoruz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Şubat 2012 Güncelleme 15 Şubat 2012, 01:29
Ürettiklerimizi bile ithal ettik

İÇİNDEKİLER

Türkiye' de ihracat son yıllarda rekor üstüne rekor kırıyor. Zaten 2023 ihracat hedefi de 500 milyar dolar. İhracatçılar bu rakamın kolaylıkla yakalanacağını söylüyor. İhracata sevinirken, ithalatı unutmamak lazım. Çünkü Türkiye'de ihracatın önemli bir kısmı ara malı ithalatına bağlı. Yurt dışından aldığımız ürünlerin yüzde 80'inden fazlasını Türkiye'de üretecek durumdayız. Hatta yeteri kadar üretimi olan tekstil, ayakkabı, mobilya gibi sektörlerde bile ithalat yapıyoruz. Petrolü ve gazı bir kenara bırakırsak; neden yerli bir cep telefonu üretimimiz olmasın? Araba? Bilgisayar? Elektronik cihaz?

YENİ DÜZENLEME
Dün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı dinledik. İlk kez bir hükümet yetkilisi bu kadar kapsamlı ithalat bilgisini bizimle paylaştı. 'Hep ihracat açıklanıyor, ithalatı kimse konuşmuyor' eleştirilerine de cevap vermiş oldu. İthalattaki kötü tabloyu anlatırken de "Bazı şeyleri değiştirebileceğimizi biliyoruz. Türkiye'nin üretim yapısının değişmesi gerektiğini düşünüyoruz'' dedi. Çağlayan, Türkiye'de üretilen mal varken dışarıdan ithal edilmesini zorlaştıracak düzenlemeler geleceğini de belirtti.

* * *
11 AYDA BİR CEP TELEFONU!
"Biz 11 ayda bir cep telefonu değiştirecek kadar zengin bir ülke miyiz?" cümlesiyle söze başladı Çağlayan ve 2011'de 14.3 milyon adet cep telefonu ithal ettiğimizi söyledi. Ödediğimiz para ise 1 milyar 744 milyon dolar. 2010'da ise 1 milyar 302 milyon dolar ödemişiz. Geçen ay 'Aklımız fikrimiz cepte' başlığı ile yayınladığımız haberde, son 6 yılda 92 milyon adet telefon ithal ettiğimizi ve en az 27.5 milyar dolar ödediğimizi yazmıştık. Toplam telefon sayımız ise 155 milyonu bulmuştu. Bakan Zafer Çağlayan da bu israfa dikkat çekerek, "Kimseye telefon alma diyemeyiz ama bu kadar zengin değiliz" tespitinde bulundu. Bütün bu cihazları üretebilecek durumdayız. Artık yerli üretimin zamanı geldi, geçiyor...

* * *
'KALİTELİ YAPALIM'
Çağlayan, Türkiye'de üretimi hiç olmayan veya çok az olan mallar ile Türkiye'de üretilen ama talebi karşılamayan mallar bulunduğunu kaydetti. Bu 2 kalemin, ithalatın yüzde 84'ünü, üretilebildiğimiz halde ithal edilen malların da toplamın yüzde 16'sını oluşturduğunu belirtti. Çağlayan, üreticilere, "Kaliteyi, marka gücünüzü artırırsanız, hem yabancı rakiplerinizin önüne geçersiniz, hem de ihracat gücünüz artar" diye seslendi.

* * *
ÇARPICI TABLO
Bakan Çağlayan, şu bilgileri paylaştı: "465 milyon dolara buzdolabı ve soğutucu, 172 milyon dolara çamaşır makinesi ithal ettik. Bu ithalatı, beyaz eşya sektöründe Avrupa'da yüzde 20'ye yakın paya sahip Türkiye yapıyor. İngiltere'de, İtalya'da, Litvanya'da bizim ürünlerimiz aranırken, biz gidip onların ürünlerini alıyoruz. Sadece 2011'de 871 milyon dolarlık ayakkabı ithal ettik. Yazık değil mi bu paraya?"

* * *
YAZIK BU PARALARA
Türkiye'nin enerji, hammadde, otomobil dışında ithal ettiği ve çoğunu üretttiğimiz
ürünlere ödediği paralar şöyle: