Bankalar emekli maaşının peşinde

10 milyon kişiyle 132 ülkenin nüfusunu geride bırakan emeklilerin maaşı bankaların iştahını kabarttı. Ayda 7.5 milyar liral›k kaynak için yarış başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2011 Güncelleme 25 Kasım 2011, 02:02
Bankalar emekli maaşının peşinde

İÇİNDEKİLER

Emekliye promosyon ödemeye yanaşmayan bankalar, gözünü maaşlara dikti! Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) emeklilere her ay yatırdığı 7.5 milyar liradan pay almak isteyen bankalar, paraları repoda işletmek için hem reklamlarla, hem de emeklilere telefon edip, 'maaşını bizden çek' talebinde bulunuyor. 2011'in tamamında 9 milyon 900 bin emekliye 92 milyar lira maaş ödenecek. İntibak düzenlemesi ve aylıklara yapılacak yüzde 7 oranındaki zamla SGK'nın yatırdığı para miktarı da yükselecek. İşte bu durumu avantaja dönüştürmek isteyen bankalar, müşterileri arasındaki emekli sayılarını artırma gayretine girdi. Emekli maaşını kendi şubeleri üzerinden vermek isteyen bazı bankalar, tek tek emeklileri arıyor.

22 AYRI ÖDEME YERİ
SGK'nın 2009 yılında yaptığı protokolle emekliler maaşlarını istedikleri bankadan alma hakkına sahip bulunuyor. 10 milyon kişiyle 132 ülkenin nüfusunu geride bırakan emekliler maaşlarını PTT dahil 22 bankadan çekebiliyor. Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1 ile 5'i arasında alırken, eski işçi emeklileri ayın 15-19'uncu günü bankadan çekebiliyor. Devlet SSK emeklilerinin büyük çoğunluğunun maaşını sigorta tahsis numaralarının son iki numarasına göre her ayın 20-25'inci günü yatırıyor. Esnaf emeklileri ise 25 ile 28'i arasında çekiyor.

AVANTAJ SUNULUYOR
Emeklilere yönelik bazı bankaların uygulamaları şöyle:
Finansbank: Özel faiz oranlı kredi. CardFinans Nakit ile alışverişlerde indirim.
Garanti: ATM'lerden bakiyenin tamamını çekebilme imkanı, maaş hesaplarından hesap işletim ücreti muafiyeti, avantajlı faiz seçenekleri.
Yapı Kredi: Emekli Maaş Hesabı açıyor, hesap işletim ücreti almıyor.
İş Bankası: İndirimli kredi veriyor. Hesap işletim ücreti almıyor.
TEB: Hesap işletim ücreti almıyor. Kefilsiz ve indirimli faiz oranları ile özel ihtiyaç kredisi sunuyor.