4.5 milyarlık kurban

Bu yıl Kurban Bayramı'nda yaklaşık 600 bin büyükbaş hayvan ile 2 milyonu aşkın küçükbaş kesilecek. Vatandaşın cebinden kurbanlıklar için çıkacak para ise 4.5 milyar liraya ulaşacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2011 Güncelleme 30 Ekim 2011, 01:11
4.5 milyarlık kurban

İÇİNDEKİLER

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kent merkezlerinde hayvan pazarları kurulmaya başladı. Kurbanlıkların fiyatı geçen yıla oranla çok fazla artış göstermezken, bu yıl kurbanlıklara toplam 4.5 milyar lira harcanacağı bildirildi.Geçen yıl ortalama 350-800 lira arasında fiyatla satılan küçükbaş hayvanlar, bu yıl 450-1000 lira arasında fiyat bulurken, geçen sene 2 bin 500-9 bin lira arasında satılan büyükbaşlar 4-10 bin lira arasında satışa sunuldu. Türkiye'de her Kurban Bayramı'nda yaklaşık 500-600 bin büyükbaş, 2-2.5 milyon da küçükbaş hayvan kesiliyor. Geçen yıl 600 bin büyükbaş, 2 milyon 250 bin civarında da küçükbaş hayvan kesimi yapılmıştı. Bu bayramda da, geçen yılki sayıda kurban kesilmesi halinde, kurban satışının 4.5 milyar lirayı bulması bekleniyor. Buna, nakliye, kurban pazarı kiraları, kasap ücretleri gibi giderlerin eklenmesiyle, kurban kesiminin yarattığı ekonomik hareket daha da büyüyor.

'İHTİYAÇ SIKINTISI YOK'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, kurbanda arz ve talepte sıkıntı yaşanamaması için sadece Trakya bölgesine yurt dışından hayvan getirildiğini belirterek, "12 bin Et Balık Kurumu, 15 bin de özel sektör getirdi" dedi. Bölgenin kendi ürettiği hayvanların da olduğunu söyleyen Mirmahmutoğulları, "Geçen yıl Trakya'da 17 bin büyükbaş, 95 bin de küçükbaş kesilmişti. Şimdi toplamda 46 bin büyükbaş, 160 bin de küçükbaş var. Yani hiçbir ihtiyaç sıkıntısı yok" diye konuştu.

KAÇINCI GÜN ALIM YAPILMALI?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Kurban Bayramı'nın ilk gününde kurbanlık alınmasının doğru olmadığını belirterek, vatandaşlara daha makul fiyatlarda olacağı için bayramın 2'inci veya 3'üncü günü kurbanlık alınması tavsiyesinde bulundu. Vatandaşların 'Angus' cinsi sığırları yönetilmesi zor olduğu için tercih etmediğine dikkat çeken Mirmahmutoğulları, "Yönetilmesi zor olsa doğal şartlarda yetişiyorlar"

Burcu ÇALIK