Komşu'ya Schengen şoku

İflasın eşiğinde olan Yunanistan, Schengen anlaşmasından çıkarılıyor. AB'nin bu planına tepki gösteren 'komşu'yu, 'Yunanistan'ı dışlayacak yeni hamleler gelecek' korkusu sardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2011 Güncelleme 15 Eylül 2011, 03:18
Komşu’ya Schengen şoku

İÇİNDEKİLER

Borç batağında yüzen Yunanistan'ın her an iflası beklenirken; ülkeye bir darbe de Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. AB'nin Yunanistan'ı Schengen anlaşmasından çıkarmaya karar verdiği açıklandı. Böylece Yunanistan'dan başka bir AB ülkesine gitmek isteyen turistler, serbest dolaşım imkanı sağlayan Schengen vizesi almak zorunda olacak. Financial Times'in haberinde, 'Yunanistan'ın, kaçak gelen mültecileri önlemekte güçlük çektiği, bu nedenle AB'nin Yunanistan'ı Schengen'den atma teklifi hazırladığı ve kararın cuma günü alınacağı' yazıldı. Danimarka Halk Partisi'nin Avrupa Parlamentosu Üyesi Morten Messechmidt, kararın çok yerinde olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: "Yunanistan her alanda AB için sorunlu çocuk. Mülteciler Yunanistan'dan AB ülkelerine kolayca seyahat edebiliyor. Bu nedenle Yunanistan'a, AB ile ilişkilerinin sona ermek üzere olduğunu hatırlatmak ve el sallamak gerekir. Bu Yunanistan'a karşı ilk adım. Daha sonra iflas eden Yunanistan'a karşı nasıl bir karar alınacağını bekleyip göreceğiz."

BORCU 500 MİLYAR DOLAR
AB'nin bu planı Yunan halkının tepkisine yol açtı. 'AB'den Yunanistan'ı dışlayacak yeni hamleler geleceği' endişesini taşıyan halk, "Böyle giderse bizi AB üyeliğinden de çıkarırlar" diyerek tepkisini dile getirdi. Toplam borcunun 485 milyar dolar olduğu belirtilen Yunanistan'da, kemer sıkma önlemleri halk ile polisi karşı karşıya getiriyor. Ülkede gösteriler ve grevler eksik olmuyor.

TÜRK TURİST MORALİ
Zordaki Yunanistan'a turizmde en büyük desteği Türkler verdi. Bu yılın ilk çeyreğinde 'Komşu'ya giden Türkler'in sayısı 2'ye katlandı. Yunanistan'a giden yabancı turist sayısı yılın ilk çeyreğinde 120 bin kişi arttı. 2010'un ilk 3 ayında Yunanistan'a Türkiye'den 42 bin 752 kişi giderken, bu yıl aynı dönemde bu rakam yüzde 99 arttı ve 84 bin 559 kişi oldu. İkinci çeyrekte de bu ivme devam etti.

DÜKKANLARI AYAKTA TUTTUK
Bayram tatilinde de Yunanistan'ın Rodos, Sömbeki ve İstanköy adaları Türk tatilcilerin akınına uğradı. Tatilciler harcamalarıyla dikkat çekti. Yunan gazetelerinde yer alan haberde, adalardaki birçok dükkan ve işyerinin neredeyse tamamının Türkler'in harcadığı paralarla ayakta durabildiğini vurgulanmıştı.

KAPALI KAPILAR ARDINDA PAZARLIK
Yunan hükümeti ile Euro Bölgesi liderleri arasında sıkı bir pazarlık trafiği yürütülüyor. Artık tartışılan konu Yunanistan'ın iflasından çok, olası bir iflasın yöntemini belirleyerek, Euro Bölgesi'ne zararını minimize etmek. Bu gelişmeler ışığında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy arasında telekonfreans görüşmesi gerçekleşti. Fransız hükümet sözcüsü Franck Louvrier, Yunanistan'ın bütçesinin görüşüldüğünü belirttiği telekonferans hakkında detay vermekten kaçındı.

50 YIL GERİ GİTTİ
1960'lı yıllarda yoksulluk ve ümitsizlik Yunanlılar'ı yurt dışında çalışmaya zorlamıştı. 50 yıldan sonra patlak veren ekonomik kriz Yunanlılar'ı yeniden yurt dışına gitmeye zorluyor. Ancak Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'nin de krizde olması nedeniyle Yunanlılar, işçi sıkıntısı çeken Avustralya'ya yöneldi.

AÇIK BÜYÜYOR
Yunanistan'ın bütçe açığı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.2 artarak 18.1 milyar euro oldu. 'Komşu'nun iflasında ilk senaryoya göre ülke Euro Bölgesi'nde kalacak, diğer senaryoya göre ise Atina yönetimi ortak para birimi eurodan vazgeçip, Yunan para birimi drahmiye dönecek.