Dünya gözdesi

The Telegraph gazetesi, tarihi Tophane Müşir Zeki Paşa Yalısı'nı dünyada satıştaki gözde mülkler arasında gösterdi; 187 milyon liralık fiyatı ile 'en değerlisi' olduğunu yazdı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2011 Güncelleme 02 Temmuz 2011, 00:00
Dünya gözdesi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Boğazı'ndaki yalılar dünya gündeminden düşmüyor. Bu yalılardan tarihi Tophane Müşir Zeki Paşa Yalısı, uluslararası emlak pazarında dikkat çeken mülkler arasında yer alıyor.

23 YATAK ODASI VAR
İngiltere'nin önemli gazetelerinden The Telegraph, dünyanın en canlı kentlerindeki satıştaki dikkat çekici mülkler arasında, en değerli mülk olarak, İstanbul Boğazı'ndaki 72 milyon sterlin (187.2 milyon TL) civarındaki değer ile Tophane Müşir Zeki Paşa Yalısı'nı gösterdi. Gazete, söz konusu tarihi yalı için, şu ifadelere yer verdi: "İstanbul'daki barok tarzı bir kule gibi konut. 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında Sultan II. Abdülhamit için çalışan bir hükümet yetkilisi için inşa edilmiştir. Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından dizayn edilen Boğaz kenarındaki 5 katlı yalının 23 yatak odası bulunuyor."

150 YILLIK YAPI
Tarihi Tophane Müşir Zeki Paşa Yalısı'nın satışında aracılık eden Sotheby's International Realty Türkiye'nin internet sitesinde ise, Baltalimanı Rumelihisarı'ndaki bu yalının, Sultan II. Abdülhamit dönemi nazırlarından Müşir Zeki Paşa için yapıldığı belirtildi. Sitede, yaklaşık 150 yıllık bu yalının, 5 katta 3 bin metrekareye yakın kapalı alanıyla, 4 bin metrekarelik bahçesiyle ve 130 metrelik rıhtımıyla Boğaz'ın en görkemli malikanelerinden biri olduğu ifade ediliyor

KAYALARA OTURTULMUŞ ŞATO GÖRÜNÜMÜNDE
Rumelihisarı'nda, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün hemen altındaki Tophane Müşir Zeki Paşa Yalısı'nın mimarisi, geleneksel Boğaziçi mimarisinden farklı görünüyor. Yalı, kayaların üzerine oturtulmuş şato görüntüsü ile dikkat çekiyor.

VAHDETTiN'iN KIZI BURADA YAŞADI
Vahdettin'in kızı Sabiha Sultan ile son halife Mecit Efendi'nin oğlu Ömer Faruk Efendi, bir aşk evliliği yaptıktan sonra bu yalıya yerleşti. Büyük kızları Neslişah Sultan da, bu yalıda dünyaya geldi. Ömer Faruk Efendi, sürgün edilene kadar yalıda yaşadı.