Borçlanıp açık verir, yetmezse para basar!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, CHP'nin, aile yardımı başta olmak üzere yaptığı vaatlerin kaynağının olmadığını belirterek, 'Tek çareleri para basmak ama artık o da zor' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Aralık 2010 Güncelleme 30 Aralık 2010, 09:50
Borçlanıp açık verir, yetmezse para basar!

İÇİNDEKİLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı bir dizi ekonomik vaat ile ilgili polemikler devam ediyor. Önceki akşam İstanbul'da bir araya geldiğimiz Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu konudaki görüşlerini açıkladı. Kılıçdaroğlu'nun başta her fakire maaş, emeklilere intibak, öğrenci harçlarının kaldırılması gibi bir dizi vaadinin kaynağının olmadığını belirten Babacan, "Hesabı kitabı yapılmış mı bilmiyorum. Ama kaynağı yok. Bu tür vaatlerin maliyetinin ve kaynağının somut olarak ölçülebilir bir şekilde ortaya konması lazım. Giderin karşılığında geliri de kalem kalem görmeliyiz" dedi. Bu tür projelerin kaynağının olmaması halinde bütçe dengesinin bozulacağının altını çizen Babacan, şöyle konuştu: "Bu projenin kaynağını ortaya koymazlarsa paranın nereden geleceği belli. Ya daha fazla borçlanıp, bütçe açığı verecekler, ya da eskiden olduğu gibi para basacaklar. Ama şimdi artık o da mümkün değil."

ATMASYON HESAPLAR BUNLAR
Bu noktada CHP'li sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel'in 'Kaynağı kayıt dışılığı önleyerek bulacağız, Buradan 80 milyar lira gelecek' sözleri hatırlatıldığında, Ali Babacan "Bunlar atmasyon hesaplar" tepkisini gösterdi. Babacan, "Kayıt dışılıkta ne yapacak da 80 milyar lira kaynak elde edecek? Bu yok. Kayıt dışı 'azaltacağım' deyince hemen para gelmez. Afaki hesaplar bunlar" dedi. Bu vaatleri iktidarın yapması halinde piyasaların alt üst olacağını söyleyen Babacan, "Ancak bu fazla ciddiye alınmadı. Eğer iktidara gelme ihtimali var denilseydi piyasa sert tepki verirdi. Allah'tan böyle bir şey yaşanmadı" diye konuştu.

DÖVİZLE BORÇLANMAYIN
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sohbet toplantısında, reel sektörü de döviz riski konusunda uyardı. Babacan, şunları söyledi: "Reel sektör mutlaka kur riskine dikkat etmeli. Döviz geliri ve dövizle işi olmayan şirketler yabancı para borçlanmamalı." Kredi kartı için yeni bir kanuna ihtiyaç olmadığını ifade eden Babacan, bankaların geçen yılki yasayı uygulayabileceklerini de vurguladı.

UFAK UFAK ARTIRMIŞLAR
Benzin zamlarına da değinen Ali Babacan, 2011 sonuna kadar ÖTV'nin sabit kalacağını belirtti. Avrupa'daki bayi paylarının ortalamasına geçen yıl Türkiye'nin eşit olduğunu hatırlatan Babacan, "EPDK belirledi. Her zamda paylarını da ufak ufak artırmışlar. Avrupa ortalamasının iki katına çıkarmışlar" dedi. Babacan, SGK'nın mevduatı olmadığı için emeklilere promosyon ödenmesinin
de mümkün görünmediğini söyledi.

YAPTIRIM İÇİN METOD ÇOK
Bankaların kredi hacimlerindeki yüzde 20- 25'lik artışın cari açığın istenilen düzeylerde tuttuğunu anlatan Babacan, "Bankaların yapıcı bir tutum uygulayacağını düşünüyoruz. Biz sinyal verdik. Herkes hesap kitabını iyi yapsın. Yaptırımın çok metodu var" dedi. Babacan, kamu bankalarına 2003'te 'pazar payınızı koruyun' dediklerini hatırlatıp, "Ne büyüdüler ne de azalttılar. Buna rağmen Hazine'ye ciddi para aktardılar. Vergi hariç Ziraat Bankası 6 yılda 9.6 milyar TL temettü ödedi. Halkbank ise 3.4 milyar TL temettü verdi" şeklinde konuştu.