Burada hastalanmak yasak

İtalya'da Kalabria bölgesi belediye başkanı, nüfusun gittikçe azalması ve yaşlanmasına ilginç bir çözüm buldu. Kasabada 'hastalanmak' yasaklandı.

Giriş Tarihi 09 Ağustos 2015, 00:00 Güncelleme 09 Ağustos 2015, 21:40
Burada hastalanmak yasak

İÇİNDEKİLER

İtalya'nın en fakir bölgelerinden olan Calabria'da yer alan Sellia kasabası, daha iyi yaşam imkanları arayışındaki gençlerin göç etmesi ve doğum oranının düşmesi nedeniyle hızla nüfus kaybediyor.

1960'larda 1300 civarında kişinin yaşadığı kasabada nüfus bugün 500'lere düşmüş durumda. Her 10 kasabalıdan 6'sı da 65 yaş üzerinde.

HASTALANMA YASAĞI GETİRİLDİ
BBC'nin haberine göre, Sellia Belediye Başkanı Davide Zicchinella, kasaba nüfusunun tamamen yok olmasını önlemek için bir "emir" yayınladı. "Hastalanma yasağı" emrinde, kasabalılardan kendi sağlıklarını ve yakınlarınınkini korumayı öncelik haline getirmeleri isteniyor. Kasabanın sağlık merkezinde düzenli muayene olanlara çeşitli vergi indirimleri de sunuluyor.

Yasak belediyenin sitesinde "Belediye topraklarında hastalanma yasağı" başlığı ile anons edildi. İtalyan basını ise yasağı "ölme yasağı" olarak duyuruyor.

HASTALANANLARA EK VERGİ ZORUNLULUĞU
Kendisi de bir hekim olan Belediye Başkanı Zicchinella, İtalyan AGI haber ajansına yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın sağlıklarına dikkat etmelerinin önemini anlamaları için, bir provokasyon olarak da görülebilecek bu çözümü düşündük. Tedbir almayarak hem kendi sağlıklarını hem de kasabanın sağlığını riske sokanlar ek vergi ödemek zorunda kalacak" dedi.

Başkan Zicchinella, "Bu sayede hem vatandaşlarımıza yardımımız dokunacak hem de kasabamızın nüfus azalmasından ölmesini önleyebileceğiz" diye ekledi.

İtalya'da yalnızca Sellia kasabasında değil, ülke genelinde nüfus yaşlanması problemi yaşanıyor. İtalya nüfusunun yüzde 20'si 65 yaşın üzerinde.

Ülkede doğum oranlarının da düşmesi ile nüfus artış hızı gittikçe azalıyor. Ulusal istatistik ajansı ISTAT'ın verilerine göre, 2014'te doğan bebek sayısı önceki yıla göre 12 bin azaldı. 1960'lardan bu yana ise doğum oranlarının yarı yarıya düştüğü belirlendi.