Dergide katliam

3 saldırgan, Müslümanlar'ı ayağa kaldıran 'Charlie Hebdo' adlı mizah dergisinin yazı işleri toplantısını bastı. Önüne geleni taradı. 2'si polis 12 kişiyi öldüren caniler, ellerini kollarını sallayarak kaçtı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Ocak 2015 Güncelleme 08 Ocak 2015, 10:16
Dergide katliam

İÇİNDEKİLER

Dünya, Fransa'dan gelen saldırı haberiyle sarsıldı. Paris'te Hz. Muhammed karikatürleriyle tepki çeken haftalık "Charlie Hebdo" adlı mizah dergisine kanlı saldırı düzenlendi. 2'si polis 12 kişi hayatını kaybetti. Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, 2 yıl önce Hz. Muhammed'e hakaret içiren karikatürler yayınladı. Söz konusu çizgiler, dünyayı ayağa kaldırdı. Dün sabah 11:30 sıralarında ise Fransa, son 40 yılın en ölümcül terör saldırısına sahne oldu. Siyah giyinen maskeli 3 kişi, siyah renkli araçla, "aylardır koruma altında olduğu" iddia edilen dergi binasının önünde durdu. Araçtan inen saldırganlar, binaya girip, kaleşnikof ve roketatarlarla önlerine geleni kurşuna dizdi. Saldırganlar, otomobille kaçarken yerde yatan yaralı bir polisin kafasına sıktı. 2'si polis 12 kişinin öldüğü, 5'i ağır 10 kişinin de yaralandığı saldırının, derginin yazı işleri toplantısında meydana gelmesi ise şüpheleri beraberinde getirdi. Çünkü dergiye mail üzerinden karikatürler atılıyordu. Toplantı günleri dışında da dergide birkaç kişi oluyordu. Görgü tanıkları, saldırganların toplantıdan haberdar olduğunu ve eylemi buna göre seçtiklerini açıkladı. Dünya basını, saldırının profesyonel kişilerce gerçekleştirildiği yorumları yaptı. Fransa polisi, kaçan saldırganları ararken, ülkede güvenlik alarmı verildi.

4 KARİKATÜRİST ÖLDÜRÜLDÜ
Öldürülen karikatüristlerden biri olan Stephane Charbonnier, derginin genel yayın yönetmeniydi. El Kaide'nin ölüm listesinde olduğu iddia edilen Charbonnier, Hz. Muhammed karikatürü sonrası polis korumasıyla dolaşıyordu, fakat saldırı günü yanında koruma polisi yoktu. Jean Cabut, Georges Wolinski ve Bernard Verlhac da öldürülen karikatüristlerdendi.



OLAYLI DERGİ CHARLİE HEBDO
1970'de kurulan 'Charlie Hebdo' dergisi, Müslüman dünyasından ilk tepkiyi 2006'da yayımladığı Hz. Muhammed karikatürü ile çekti. Dergi 2011 ve 2012'de de yine Hz. Muhammed ile alay eden karikatürler yayımladı. Protesto edilen dergiye, 2011'de de bir saldırı düzenlenmişti.

Hollande: Terör saldırısı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dergi saldırısının ardından konuştu. Olayın terör saldırısı olduğunu açıkladı. Saldırıdan sonra ülke genelinde güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Okullar kapılarını kapattı. Daha önce terör örgütü IŞİD, Fransa'yı defalarca kez tehdit etmişti.



SON TWEET BAĞDADİ KARİKATÜRÜ
Dergiye yönelik kanlı saldırı sırasında, çalışanların bir bölümü binanın çatısına kaçarak canlarını kurtardı. Charlie Hebdo'nun twitter hesabından saldırıdan kısa bir süre önce terör örgütü IŞİD lideri Bağdadi ile ilgili bir karikatür paylaşılması ise dikkat çekti. Karikatürde Bağdadi'nin ağzından "Herkese sağlık dolu bir yıl diliyorum" sözleri yer aldı.



ERDOĞAN: ŞİDDETLE KINIYORUM

CumhurbaşkanI Erdoğan, "Bu vesileyle, terörün dininin ya da milliyetinin olamayacağını ve hiç bir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Saldırıyı şiddetli kınıyorum" dedi. Başbakan Davutoğlu da, "Hiçbir gerekçe bu tarz bir terör faaliyetini mazur gösteremez. Fransa'nın yanındayız" diye konuştu. Öte yandan Beyaz Saray'dan yazılı kınama mesajı geldi. İngiltere ve Almanya da saldırıyı lanetledi.