Savunma bakanları IŞİD için toplandı

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, terör örgütü IŞİD'in "Avrupa'ya açıkça uzanan yeni bir terör tehdidi" olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 09 Eylül 2014, 00:00 Güncelleme 09 Eylül 2014, 22:17
Savunma bakanları IŞİD için toplandı

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliğine (AB) üye ülkelerin savunma bakanları, İtalya'nın AB Dönem Başkanı olması sebebiyle bugün Milano'da düzenlediği gayriresmi toplantıda bir araya geldi.

23 ülkenin bakan, 1 ülkenin bakan yardımcısı, 4 ülkenin de bakanlık müsteşarı düzeyinde katıldığı toplantının gündemini IŞİD terörü ve Ukrayna krizi oluşturdu.

Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Milano'daki fuar merkezinde yapılan toplantının açılış konuşmasında, Irak ve Suriye'de terör faaliyetlerinde bulunan IŞİD'in sadece bulunduğu bölge için bir tehdit olmadığını ifade ederek "IŞİD, Avrupa'ya doğru açıkça uzanan yeni bir terör tehdidi" dedi.
Roberta Pinotti, AB'nin, "IŞİD'e karşı mücadele edenleri destekleme konusunda aktif rol oynaması bakımından kararlı olduğunu" dile getirdi. IŞİD terörünü önlemek için her türlü araçtan faydalanmanın önemine değinen Pinottti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terör örgütü El Kaide'ye yönelik son çıkardığı yaptırımlara dikkati çekti.

Bakan Pinotti, uluslararası partnerlerin gelişmiş işbirliğinin kalıcı sonuçlar elde etmek için temel teşkil ettiğini, bu konuda ABD'nin Galler'deki son NATO zirvesinde uluslararası koalisyon üstünde çalıştığını gördüklerini belirtti.

Bu konuda hafta sonu Arap Birliğinden de cesaret verici mesajların geldiğini aktaran Pinotti, aralarında İtalya'nın da bulunduğu pek çok ülkenin, siyasi plan, insani yardım, askeri yardım, IŞİD'in mali kaynaklarını ve yabancı savaşçılardan yararlanmasını durdurmaya yönelik hareket ettiğini sözlerine ekledi.

UKRAYNA KRİZİ
Pinotti, Ukrayna krizine de değinerek, "AB'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına yanıtı ölçülendirilmiş ama sıkı. Biz açıkca Ukrayna'nın bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne saygılı olunması gerektiğini ve bunun sürdürülebilir siyasi çözüm için önkoşul olduğunu söyledik" dedi.
Roberta Pinotti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının Avrupa'da güvenlik ajandasının yeniden tasarlanmasına yol açtığını belirtti.

Siyasi çözüm için alan olması gerektiğini ifade eden Pinotti, bunun için ilk olarak tarafların silahlı çatışmayı bırakması gerektiğini kaydetti. İtalyan Bakan Pinotti, tarafların geçen cuma vardıkları ateşkes anlaşmasına tam olarak uymaları gerekliliğini vurguladı.
Yarın yapılacak oturumla sona erecek gayri-resmi savunma bakanları toplantısının ardından sonuca ilişkin basın toplantısı düzenlenecek.