Gizem'li iş!

Greenpeac'in Rusya'daki eyleminde gözaltına alınan Gizem, serbest bırakılmadı. Rus yetkililer ise çevreci gemide ne amaçla kullanıldığı belli olmayan elektronik aletler ile silah bulunduğunu açıkladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2013 Güncelleme 18 Ekim 2013, 05:26
Gizem’li iş!

İÇİNDEKİLER

Çevre örgütü Greenpeace, 19 Eylül'de Rusya'da bir eylem yaptı. Eylemciler, Gazprom'un Kuzey Buz Denizi'nde petrol sondajı yapan gemisine çıkmaya çalıştı. Bu sırada 30 eylemci gözaltına alındı. Zanlılar arasında Türk kızı Gizem Akhan da (18) vardı.

KEFALET KABUL EDİLMEDİ
Gizem'le birlikte gözaltında olan Greenpeace üyelerinin serbest bırakılması için devreye girildi. Ancak mahkeme Gizem ve arkadaşlarının kefaletle serbest bırakılıp tutuksuz yargılanma taleplerini reddetti. Gizem için hukuk mücadelesi sürerken devreye Almanya Başbakanı Angela Merkel de girdi. Rusya Devlet Başkanı Putin'i arayan Merkel, eylemcilerin serbest bırakılmasını istedi.

RUSLAR'DAN İLGİNÇ İDDİA...
Peki, uluslararası bir krize yol açan eylemin perde arkasında ne vardı. İşte bu konuda Rus yetkililer ilginç iddialarda bulundu. Buna göre Greenpeace gemisinde çok sayıda "ne amaçla kullanıldığı belli olmayan elektronik" alet vardı. Rus Sınır Muhafızları tarafından el konulan gemide Hollanda bayrağı asılıydı. Gözaltına alınanları "sözde aktivist" olarak niteleyen yetkililer, gemide silah olduğunu belirtti. Hatta Greenpeace üyeleri, Rus Sınır Muhafızları'na ateşle karşılık verdi. Şimdi dünya Ruslar'ın bu iddiasını tartışırken gözler Kasım ayında yapılacak yargılamaya çevrildi.

15 YILA KADAR HAPİS

Rusya tarafından gözaltına alınan ve aralarında Türk kızı Gizem'in de bulunduğu 30 Greenpeace üyesine korsanlık suçlaması yöneltildi. Rusya kanunlarına göre gözaltındakiler en az 24 Kasım'a kadar cezaevinde tutulabilecek. Ardından yeniden mahkemeye çıkarılacak. Gözaltındakiler korsanlıktan suçlu bulunursa 15 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Bu arada Yeşil Barış anlamına gelen örgüt, 1971 yılında Kanada'da kuruldu. Kırktan fazla ülkede şubesi ve Hollanda, Amsterdam'da uluslararası bir merkezi vardır. Grubun amacı ise "Dünya'nın tüm çeşitliliği ile yaşamı besleme gücünü garantiye almak."

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ
Greenpeace'in eylem yapmak istediği Gazprom, Rusya'nın en büyük ve dünyanın ise en fazla doğalgaz çıkaran kuruluşudur. Avrupa ülkelerindeki pazar payı da yüzde 27'dir. Gazprom Başkanı Dimitri Medvedev'in tahminlerine göre 2017 itibarıyla Gazprom'un hisse değeri bir trilyon dolara ulaşacak. Bu da onu dünyanın en büyük şirketi yapacaktır.

* 19 Eylül'den bu yana cezaevinde bulunan Gizem, Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencisi. Greenpeace'in gemisi Arctic Sunrise gemisinin mutfağında 6 aylık staj yapıyordu