Çeçen bombası

ABD'yi kana bulayan bombacılar kardeş çıktı. Çeçenistan vatandaşı olan saldırganlardan biri öldürüldü, diğeri ise firar etti. FBI, Boston'da yaşayanları 'Evden çıkmayın' diye uyardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2013 Güncelleme 20 Nisan 2013, 02:17
Çeçen bombası

İÇİNDEKİLER

ABD'de 3 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Maratonu kana bulayan 2 şüpheliden biri öldürüldü, diğeri ise kayıplara karıştı. Kardeş oldukları ortaya çıkan Çeçenistanlı şüphelilerden birinin 10 yıl önce Türkiye'de kaldığı öğrenildi. 15 Nisan'da düzenlenen Boston Maratonu'nda 2 ayrı bombalı saldırı düzenlendi. 3 kişi öldü, 170 kişi de yaralandı. FBI, bombacıları bulmak için tüm güvenlik kameralarını inceledi. Yetkililer önceki gece biri beyaz, diğeri siyah şapkalı 2 şüphelinin fotoğraflarını yayınladı. Kimliği belirlenemeyen saldırganlar, dün sabah ABD'nin en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde görevli bir polisi öldürdü.

POLİSE PATLAYICI ATTILAR
Polis, bombacıları yakalamak için operasyon başlattı. Polisi öldürdükten sonra içinde şoförü ile bir aracı kaçıran şüpheliler, daha sonra şoförü bir benzinciye bıraktı. İkili, ardından Boston'a 10 dakika uzaklıktaki Watertown kasabasına gitti. Nefes kesen kovalamacanın ardından polis ile ikili arasında çatışma çıktı. Şüpheliler aracın içinden polise patlayıcılar attı. Kurşunların hedefi olan şüphelilerden biri kaldırıldığı hastanede öldü. Diğeri ise kaçtı. Kardeş olan saldırganların Çeçenistan vatandaşı Dzhokhar (Cahar) A. Tsarnaev (19) ve Tamerlan (Timurlenk) Tsarnaev (26) olduğu öğrenildi.

GÜLER: TÜRKİYE'DE KALDI
Ölenin Timurlenk, kaçanın ise Cahar olduğu belirtildi. Bombacı 2 kardeşin Cambridge kentinde yaşadığı açıklandı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çeçen bombacılardan Tamerlan'in, Temmuz 2003'te Türkiye'de 10 gün kaldığını açıkladı. Güler, saldırganın Türkiye ile ilgisinin bulunmadığını da söyledi.

CAHAR KISTIRILDI
Saldırının ardından kaçan Cahar, Watertown'da kıstırıldı. Polis, kimsenin sokağa çıkmamasını istedi. Binlerce ABD'li evlerine hapsoldu. Polis, yüzlerce eve baskın düzenledi.

* Bombacılar, üniversitedeki polisi öldürdükten sonra çaldıkları arabayla Watertown'a kaçtı. Polis ile saldırganlar arasında yaşanan çatışma nedeniyle, toplu taşıma hizmetleri geçici olarak durduruldu.

3 DiL BiLiYOR
Firar eden Cahar A. Tsarnaev, Rusça, İngilizce ve Çeçence biliyor. Kendisini radikal İslamcı olarak tanımlıyor.

ABD'Lİ ARKADAŞI YOKTU
Polisle girdiği çatışmada öldürülen Timurlenk Tsarnaev'ın bir tane bile Amerikalı arkadaşı olmadığı belirtiliyor.

* Öldürülen ağabey Timurlenk Tsarnaev, fotoğrafçı Johannes Hirn'e bir röportaj verdiği öğrenildi. Tsarnaev'in "Avrupalı gibi giyiniyorum. Kız arkadaşım yarı İtalyan yarı Portekiz. Ama İslam'ı seçti. Bir tane bile Amerikan arkadaşım yok, onları anlamıyorum. Amerikan boks takımına katılmak istiyorum" dediği ortaya çıktı.

KENDİSİNİ CİHADA ADAMIŞ!
Hastanede can veren Timurlenk Tsarnaev'in ailevi sorunlar nedeniyle ABD'de yaşadığı kaydedildi. Tsarnaev, 2009 yılında kız arkadaşını dövmekten tutuklandı. Bombacının internette "Kendimi cihada adadım" gibi sözlerin yer aldığı şarkılar dinlediği öğrenildi.

FİRARİ SALDIRGAN TIP ÖĞRENCİSİ
Boston Maratonu'ndaki saldırının failleri olan 2 kardeşin kimlik bilgileri netleşti. Öldürülen Timurlenk Tsarnaev'in Kırgizistan'da, firari kardeşi ise Rusya'da dünyaya geldi. Ailesi ile bir dönem Dağıstan'da yaşayan Cahar Tsarnaev, 2011 yılında burs kazandığı Cambridge'deki Rindge&Latin School'da, Tıp Fakültesi'nde okuyordu. Dağıstan'da yaşayan baba Anzor Tsarnaev, "Oğlum gerçek bir melek. Dzhokhar tıp fakültesinde ikinci sınıf öğrencisiydi. Yaz tatili için buraya gelecekti" dedi. Öldürülen ağabey Timurlenk Tsarnaev'in ise boksör olduğu öğrenildi.

EN SANSSIZ SANSLI
Bombacıların kimliğinin bulunması, Amerikalılar'a rahat bir nefes aldırdı. Ancak bir saldırı kurbanının başına gelenler şaşırttı. Joe Berti (43), maratondaki 2 patlamadan yara almadan kurtuldu. Acı olayın ardından Teksas'taki evine döndü. Ancak Berti burada da West kasabasında bulunan gübre fabrikasındaki yangına şahit oldu. Berti, "Böylesi iki büyük felakete şahit olup hayatta olduğum için Tanrı'ya şükrediyorum" dedi.

İNSAN AVI
FBI, kayıplara karışan bombacının peşine düştü. Herhangi bir saldırı ihtimaline karşı, 1 milyon nüfuslu Watertown kasabasında yaşayanlar, sokağa çıkmamaları konusunda uyarıldı. Polis, halktan kapılarını kilitleyerek evlerinde kalmalarını istedi. Bomba imha ekipleri ise kilit noktalarda incelemeler yapıyor.

TÜRK EVİNİ BASTILAR
Polis,
kaçan saldırganı arama çalışmaları sırasında Watertown'da yaşayan Türk vatandaşının evini bastı. Arzu Eylül Yalçınkaya evinin iki defa arandığını belirterek, Gece saat 1'i geçtiği sıralarda bulunduğum evin çatısından silahlı insanlar girdi" dedi.