Batıyo'rum

Kıbrıs Rum Kesimi'nde bankalar 12 gün sonra açıldı... Binlerce kişi paralarını çekmek için hücum etti. Üst limit 300 euro olarak açıklanınca, isyan eden Rumlar bankada olay çıkarttı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2013 Güncelleme 29 Mart 2013, 00:00
Batıyo’rum

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan krizlerin son halkası olan Kıbrıs Rum Kesimi'inde halk, bankaları bastı... Ekonomik kriz ve Eurogroup'la sürdürülen müzakereler sebebiyle 12 gündür kapalı olan bankalar dün açıldı. Kapıların açılmasıyla birlikte kuyrukta bekleyen müşteriler de bankalardaki paralarını almak için veznelere akın etti. Mevduatı 100 bin euro ve üzerinde olanlar için uygulanacak yüzde 40 vergiyi ödemek istemeyen Rumlar, şubelerde şok bir cevapla sarsıldı.

11 BANKACI YARALANDI
Günlük çekim limitinin 300 euro olarak belirlendiğini öğrenen Rumlar, banka çalışanlarına saldırdı. Yetkililer 11 banka görevlisinin yaralandığını açıkladı. Yaklaşık 100 kişi, çıkan olaylardan sonra gözaltına alındı. Yetkililer, bankalarda sermaye kaçışına engel olmak ve paniğin engellenmesi amacıyla bir dizi tedbirler alındığını söyledi. İşletmelerin günlük 5 bin euroluk nakit alış verişi yapmalarına sınırlama getirilmezken, 5 bin ile 200 bin euroluk şirket alışverişleri, her bankada ya da Merkez Bankası'nda oluşturulacak komitenin onayıyla gerçekleştirileceği ifade edildi.

TIR DOLUSU PARA
AB tarafından onaylanan 10 milyar euroluk nakit paranın 5 milyar eurosu, dün Kıbrıs Rum Merkez Bankası'na teslim edildi. TIR konvoylarıyla taşınan 5 milyar euronun, nakit sıkıntısı olan finans kuruluşlarının çoklu para çekimlerine hazır hale getirildiği belirtildi. 100 özel korumanın eşlik ettiği para transferinde hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığı belirtildi. Nakit paranın taşındığı tırların Reuters tarafından görüntülenmesine, Rum tarafının izin verdiği iddia edildi.

PROVOKATÖR FRANSIZ
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde 12 gün sonra bankaların kapılarını açması, bir provokasyona da sahne oldu. Lefkoşa'da Rumlar'ın bankalara akın ettiği sırada yanındaki Türk bayrağını açan Fransız turist büyük tepki çekti. Rumların saldırısından Rum polislerin yardımı ile kurtulan Fransız'a polisler neden böyle bir şey yaptığını sordu. Fransız turist, polislere "Bu bayrağı seviyorum" cevabını