Keşmirli Mahmud

Türkler, dünyanın çatısı olan Himalayalar'ı da fethetti. 15. Yüzyıl'da Keşmir'e yerleşti. İsimleri ise Mahmud, Hamid ve Enver'di...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2013 Güncelleme 22 Şubat 2013, 02:54
Keşmirli Mahmud

İÇİNDEKİLER

Türk tarihi, dünyanın zirvesi olan Himalayalar'a kadar uzandı. Pakistan'ın kuzeyinde, Himalayalar'ın eteklerindeki Keşmir'de bir Türk köyünün bulunduğu ortaya çıktı. Türk asıllı Keşmirliler'in 10'uncu ve 15'inci yüzyıllarda Orta Asya'dan göç edip Himalaya Dağları'nın eteklerine yerleştiği kaydedildi. Bölgede, 300'den fazla Türk köyünün olduğu belirtildi. Köylülerin isim ve soy isimleri de Türkçe'ydi. Türki ve Osmani soy ismini taşıyan Keşmirliler'in isimleri ise Mahmud, Hamid, Enver ve Beşir'di. Kendi aralarında bozulmuş Türkçe ile konuşan köylüler, genel olarak Urduca'yı tercih ettiklerini söyledi. Evlerin duvarlarına Türk bayrakları asan Keşmirliler, Türk kanı taşıdıkları için onur duyduklarını söyledi.

DERNEKLERİ DE VAR
Keşmir Hükümeti'nde memur olan Beşir Türk ise bölgedeki Türk ailelerinin çocuklarını şuurlu yetiştirmeleri nedeniyle yüzyıllardır varlıklarını sürdürdüklerini kaydetti. Kitle iletişim araçları sayesinde Türkiye'yi yakından takip ettiklerini belirtti. Öte yandan Keşmirli Türkler, varlıklarını duyurmak için 1976'da Azad Keşmir Türk Dayanışma Derneği'ni kurdu.

YARDIMI UNUTMUYORLAR
2005'teki Keşmir depreminde çok sayıda Türk köyü de yıkıldı. Bu sırada Türkiye, yardım elini uzattı. Keşmirliler, bu fekadarlığı hiç unutmadı. Türk ekiplerinin çalışmaları, hala bölgede dilden dile dolaşıyor.