Türk'koli'k

Askerlerin yönetime el koyduğu Mali'ye giden Türk işadamları, 'karşı darbede' çatışmanın ortasında kaldı. Türkiye'ye kalpten bağlı olan eski futbolcu Kolibali ise Türkler'in hayatını kurtardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mayıs 2012 Güncelleme 03 Mayıs 2012, 01:54
Türk’koli’k

İÇİNDEKİLER

Türkiye darbecilerle hesaplaşırken, Batı Afrika ülkesi Mali'de askerler yönetime el koydu. Türk işadamları, "karşı darbede" çatışmanın ortasında kalınca, imdada Malili eski futbolcu Fernand Coulibaly (Kolibali) yetişti. Afrika'da "demokrasi" ile yönetilen birkaç ülkeden biri olan Mali'de askerler, 22 Mart günü ayaklandı. Cunta ile iktidara gelen Amadou Toumani Toure'yi deviren askerler, darbeye gerekçe olarak "yetersiz rejimi" gösterdi.

ARA SOKAKLARDAN OTELE GÖTÜRDÜ
Cuntaya karşı, Devlet Başkanı Toure'ye bağlı kırmızı bereliler, "karşı darbe" atağı yaptı. Bu sırada Mali-Türk İşadamları Derneği Başkanı Nihat Uzman, Temsilci Engin Şenol ve işadamları Ahmet Rasim Durak ile İ. Uygur Acuner, "devrik lider" Toure ile görüşmek üzere ülkeye gitti. İşadamları, televizyon binasını ele geçirmek isteyen "karşı darbeciler"in başlattığı çatışmanın ortasında kaldı. Türkler'in imdadına ise Türkiye'nin gönüllü tanıtım elçiliğini yapan Kolibali yetişti. Eski milli futbolcu, 4 Türk işadamını aracına alarak, bölgeden uzaklaştırdı. Havaalanının askerlerce kapatıldığını öğrenen Kolibali, Türkler'i yalnız bırakmadı ve Türk işadamlarını ara sokaklardan geçerek, sağ salim otele ulaştırmayı başardı.

'ÖLMEDİM YAŞIYORUM'
Türkler'in kurtarıcısı olan Kolibali, Türkiye'deki futbol macerasına 1994'te Adana Demirspor'da başladı. 41 yaşındaki eski futbolcu, daha sonra Gaziantep, Ankaragücü, Vanspor, Siirt Jetpaspor, Denizlispor ve Diyarbakırspor takımlarında oynadı. "Ağzı olan konuşuyor" reklamı ile hafızalara kazınan Kolibali, "öldüğü" yönündeki haberler için "Ölmedim, yaşıyorum" dedi.

* Mali Milli Futbol Takımı formasını 1992- 2000 yılları arasında giyen Kolibali, kendisine "Nerelisin" diye soranlara "Urfalıyım" yanıtını veriyor.

* Nihat Uzman , Kolibali ve Engin Şenol, kurtuluş şerefine, Mali'nin başkenti Bamako'da bu pozu verdi.

* Ölümden dönen Türk işadamları, kurtulmanın sevinciyle eski futbolcu Kolibali ile fotoğraf çektirdi. İşadamları Derneği Başkanı Nihat Uzman, "Kolibali'ye can borcumuz var" dedi.

* Mali'nin başkenti Bamako'da cuntanın, "karşı darbe"yi püskürttüğü iddia ediliyor.