Suralp sahnede

Japonlar'ın ünlü ASIMO'su olur da bizim olmaz mı? Türkiye'nin insansı ilk robotu Suralp, dün objektiflerin karşısına geçti. Çöp atan ve dans eden Suralp için milyon dolar harcandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ekim 2010 Güncelleme 14 Ekim 2010, 02:30
Suralp sahnede

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ilk insansı robotu görücüye çıktı. Sabancı Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk insansı robotu ''SURALP'' tanıtıldı. Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu'nun kısaltmasından adını alan ''SURALP''in yetenekleri ve özelikleri şöyle: "Başındaki kameralarla çevreyi algılayabiliyor. Elleriyle nesneleri tutabiliyor. 1 milyon dolar harcanarak yapılan robot 164 santim boyunda. 114 kilogram ağırlığındaki SURALP, değişen yüzeyler üzerinde yürüyebiliyor. Dengesi bozulduğunda da elleriyle duvardan destek alabiliyor. Bacak ve kollarında 6'şar eklem bulunuyor. Henüz konuşma fonksiyonu yok." Dün basına tanıtılan SURALP, bir de şov yaptı. Boş meşrubat kutusunu çöpe atan robot, dans etmeyi de ihmal etmedi.

ASIMO İNSANLARI TANIYABİLİYOR
Honda'nın insansı robotu ASIMO, insanları tanıyarak etkileşim kurma, yakınından geçenleri selamlama, el ele yürüme, elinde tepsi ile yürüme gibi bir dizi yeni beceriye sahip. ASIMO ayrıca basit sesli komutları anlayıp yerine getirebiliyor.