İklimler, kıtaları karıştırdı

Latin Amerika, kutup soğuklarına maruz kalıyor, Muson yağmurları Pakistan'ı, Çin'i, Hindistan'ı yerle bir ediyor, soğuk denince akla gelen ilk adreslerden Rusya'da ise insanlar, son 90 yılın en sıcak günlerini yaşıyor...

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 23 Ağustos 2010, 10:46
İklimler, kıtaları karıştırdı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de de halk son birkaç haftadır, kavurucu sıcaklar ve anormal nem oranı yüzünden uykusuz geceler geçiriyor. Kısacası 'havalar' kafa karıştırıyor.

RUSYA YANDI, PERU DONDU

ABD'nin başkenti Washington ve New York ile Rusya'nın başkenti Moskova'da son 90 yılın en sıcak günleri yaşanıyor. Aşırı sıcakların tetiklediği orman yangınları, Rusya'ya son yılların en ağır doğal afetlerinden birini yaşattı. Güney Amerika ülkelerinden Peru'da ise geçen ay dondurucu soğuklar nedeniyle bazı bölgelerde 2 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildi.

BOLİVYA'DA 8 KİŞİ ÖLDÜ

Yüksek irtifadaki yerleşim birimlerinde, aşırı soğuk nedeniyle nefes almakta zorlanan çocuklar hastanelere akın etti. Soğuklar Bolivya'da madencilik, Şili'de ise hayvancılık sektörlerine ağır darbe vurdu. Şimdiye kadar Bolivya'da soğuklardan 8 kişi hayatını kaybetti. Dört kişinin tarlalarda soğuktan donmuş halde bulunduğu Paraguay'da 2 kişi de uykusunda soba zehirlenmesinden öldü. Arjantin'de 9 evsiz hipotermiden, 11'i çocuk 33 kişi de uygun olmayan ısınma koşullarından ötürü hayatını kaybetti. Uruguay'da iki evsiz soğuklardan ölürken, şimdiye kadar soğuklardan can kaybının yaşanmadığı Şili'de şiddetli kar yağışı birçok yerleşim bölgesinin dünya ile ilişkisini kesti.

DEĞİŞİMİN NEDENİ 'NİNO' MU?

Peru'nun başkenti Lima'da temmuzda sıcaklıklar 8.8 dereceye kadar düştü ve son kırk yılın rekoruna imza attı. Normal koşullarda 15 derece civarında seyreden havada, şiddetli rüzgâr ve yüzde 95'e varan yüksek nem gözlemleniyor. Havalardaki bu ani değişimin, "Nino" akıntısının okyanus sularını soğutması ve nemi artırmasından kaynaklandığını söyleyen meteorologlar, Güney Kutbu'ndan Pasifik kıyılarına vuran soğuk hava dalgasının da bu değişimi tetiklediğini belirtiyor. Ekonomiyi sekteye uğratan bu ani hava değişimi, tarımda mahsullerin ölmesine yol açarken hayvancılığı da zorlaştırmış. Şili, Arjantin, Paraguay ve Güney Brezilya'nın yüksek kesimleri 'donarken' Amazon gibi alçak bölgelerde de normalde 20 - 30 derece civarında seyreden sıcaklıkların 10 dereceye kadar kadar düşmesi, halkı da hazırlıksız yakaladı. Eylüle kadar böyle devam etmesi beklenen hava koşullarının en belirgin sonuçlarından biri de solunum yolu hastalıkları... Peru'da, sene başından beri 250 çocuk bu tip hastalıklardan ötürü hayatını kaybetti.