Ankara'dan ABD'ye uyarı

Ankara, Cumhuriyetçilerin engeline takılan büyükelçi Ricciardone için yeni mesaj iletecek Obama yönetimine "onay için Senato'daki etkinizi kullanın" mesajı verilecek

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 18 Ağustos 2010, 09:39
Ankara’dan ABD’ye uyarı

İÇİNDEKİLER

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara Büyükelçisi olarak önerdiği Francis Joseph Ricciardone'nin onay sürecinin Cumhuriyetçilerin engeline takılmasının ardından Ankara, Washington'a yeni bir mesaj iletmeye hazırlanıyor. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 23 Ağustos'ta Washington'da ABD Dışişleri Müsteşarı William Burns'e yapacağı ziyaret sırasında, Obama yönetiminin Ricciardone'nin yerine yeni bir isim atamamasını isteyecek. Müsteşar Sinirlioğlu, hem Burns hem de yönetim temsilcileriyle yapacağı görüşmelerde Büyükelçi Ricciardone için agremanın verildiğini anımsatacak. Ricciardone yerine alternatif bir isim aranmasının, Ankara'da boşluk doğuracağını belirterek bir an önce onayın önemli olduğunu belirtecek.

ANKARA SENARYOLARI...
ABD'de Kasım ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback'in talebiyle onay süreci sekteye uğrayan Büyükelçi Ricciardone'nin geleceğiyle ilgili farklı senaryolar konuşuluyor. 13 Eylül'de açılacak Kongre'de onay için yönetimin baskı yapması halinde bunun Cumhuriyetçiler tarafından engellenebileceği, bu nedenle de yönetimin onayı geciktirebileceği konuşuluyor. Bu, ABD'nin en az 5-6 ay boyunca Ankara'daki temsil düzeyinin de Maslahatgüzar seviyesinde kalmasına yol açacak. Bunun yaratacağı handikapları önlemek için Obama yönetiminin Ricciardone yerine başka bir isim önerebileceği belirtildi. Washington bu yöntemi, 2006 yılında Senato'dan onay alamayan Richard Hoagland yerine, Marie Yovanovitch'i atayarak uygulamıştı.

SÜRPRİZ ATAMA

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın sadece Türkiye başlığı ile yaptığı toplantının yanı sıra Wasihgton'daki son sürpriz atamanın ismine de SABAH ulaştı. Beyaz Saray'a sadece Türkiye ile ilgilenmesi için, 2006-2009 arasında Türkiye'de görev yapan Jeffrey Collins'in atandığı ve Collins'in görevine başladığı öğrenildi. Bu arada eski Ankara, yeni Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey ise Çarşamba günü (bugün) görevine başlayacak.