Kaddafi üzerinde sinsi planlar

MOSSAD, Libya lideri Kaddafi'ye karşı birçok operasyon düzenledi Ancak, İsrail Gizli Servis ajanları Kaddafi'yi ortadan kaldıramadı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2011 Güncelleme 11 Ocak 2011, 00:00
Kaddafi üzerinde sinsi planlar

İÇİNDEKİLER

Şubat 1984: Batı Berlin'de La Belle diskoteğine gerçekleştirilen terörist saldırılar sonrasında bütün gözler Libya'ya çevrilir. Bu saldırıları bahane olarak kullanmak isteyen ABD, o zamanlar uluslararası meşrutiyete daha bir önem verdiğinden olsa gerek, bu saldırının arkasında Libya'nın olduğuna dair kanıt aranır. İşte bu noktada İsrail, MOSSAD aracılığı ile özel bir operasyon gerçekleştirir. Deniz kuvvetlerinin desteğinde Tripoli açıklarına kadar gelen, özel küçük denizaltılarla donanmış MOSSAD timleri gecenin karanlığından istifade ederek kıyıda kendilerini bekleyen Libya'daki adamlarının bulunduğu bölgeye gizlice çıkarlar.

HAVA SALDIRISI
Timden bir grup kıyıda beklerken, diğer grup kendilerini bekleyen minibüse binerek şehir merkezine doğru ilerler. Libya'daki MOSSAD operatörü operasyon için daha önceden altı aylığına kirasını peşin ödeyerek Kaddafi'nin karargâhının ve ikametgâhının bulunduğu semtte bir apartmanın üst katındaki daireyi tutmuştur. Ekip; bu daireye, özel bir sistem kurar ve bu sistem kurulduktan sonra olay yerini ve Libya'yı geldikleri yoldan terk ederler. Kurulan sistem; MOSSAD tarafından daha önce özel olarak hazırlanan kayıtlı mesajları, sanki o an iletiliyormuş gibi yollamaya ayarlanmış özel bir sistemdir. ABD'liler çok geçmeden Libya'dan Kaddafi'nin karargâhının bulunduğu alandan, Libya'nın dünya çapındaki çeşitli büyükelçiliklerine özel mesajlar gittiğini fark ederler. Bu mesajlarda; Libya yeni terör eylemleri için talimatlar vermekte ve... Saldırısı ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
Yakaladığı mesajları ve iletişimi ABD; Libya'nın en son saldırılarda parmağı olduğuna dair kanıt olarak kullanır ve Kaddafi'nin kızının da ölümü ile sonuçlanan ABD'nin Libya'ya yönelik cezalandırıcı hava saldırısı gerçekleşir.

LİMAN OPERASYONU
Motto'su, 'Aldatarak savaşacaksın' olan bir örgüttür Mossad. Libya'ya da böyle girerler. Libya'nın iki büyük limanı vardı. Başkent Trablus ve kuzeybatıda sidre körfezinde Bingazi. İsrail donanması bu limanlardaki hareketi her zaman takip ediyordu. İtalyanlar'ın Sicilya'daki radar üslerinden de İsrailliler gizlice faydalanıyordu.

FKÖ'ye sağlanan silah ve cephanenin büyük kısmının deniz yoluyla Libya üzerinden geldiğini Mossad, takip ediyordu. Kıbrıs Rum Kesimi, Lübnan kıyıları özellikle izleniyordu. MOSSAD, Kaddafi'nin sınır çatışması yaptığı Çad ve Orta Afrika cumhuriyetini de gizli üssü olarak organize edebilmişti.
Buna rağmen, Mossad, Libya limanlarında adam devşirmenin kesinle gerektiğine karar vermişti. MOSSAD, Libya içinden istihbarat toplamakta zorluk çekiyordu. MOSSAD, Libya limanlarına bir gemi sigorta şirketi olarak girmeyi planladı. Avrupa Katsa'ları görev yapacaktı. Sigorta şirketi büyük paralar harcayarak, limandaki bir görevliyi, sadece gemi sigorta işleri ile bağlamayı başardı, onu gizli temsilci olarak desteklemeye başladı. MOSSAD, kadın, para ve tatil sistemi ile adamı oltaya sokmaya çalıştı, gemi bilgilerini almaya da başladılar. MOSSAD, Libya'ya yaklaşan tüm gemileri biliyordu, bunun limanda ne olduğunu, limanda bağlanan adamdan alma başarısı göstermeye başladı. MOSSAD, Ebu Nidal'ın konuşmaları nı dinlerken, Kıbrıs'a gidecek gemilerden bahsetti. Limandan gelen bilgi, telefon bilgisi, gemi bilgisi anında değerlendirildi.

1985 yılının sıcak bir yaz gecesi, iki İsrail füze gemisi ve bu gemilerden birinden indirilen içinde altı komandonun olduğu küçük bir denizaltı aracını Libya açıklarında dolaşıyordu. Küçük araçla komandolar denizaltından limana girdiler. O sabah limanda dört büyük patlama oldu. İçinde milyonlarca dolarlık silah ve malzeme bulunan iki FKÖ gemisi sulara gömüldü. Limanda kullanılan ay daha görev yaptı, çok para kazanarak bir gün aniden yok oldu.