Mossad'ın hedefi

Fransa, Irak'ta nükleer araştırma merkezi kurmak için Saddam'la anlaştı. Hemen harekete geçen Mossad, bünyesindeki Mata Hari'sini bu işi bozmak için kullandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2011 Güncelleme 05 Ocak 2011, 02:33
Mossad’ın hedefi

İÇİNDEKİLER

Kadın casusların piri olarak kabul edilen isim şüphesiz Mata Hari'dir. Hollandalı olan Mata Hari'nin asıl adı Margaretha Geertruida Zelle'dir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında, dansçı kimliği altında Almanya hesabına çalışan casustur. Mata Hari, Fransız, İngiliz, Rus subay ve devlet adamlarından topladığı gizli askerî bilgileri kızına yazılmış masum mektuplar halinde özel diplomatik kurye ile Paris'ten Almanlar' a ulaştırmıştı. Alman askerî ve denizcilik istihbarat başkanlarıyla toplantılara katıldığı Madrid'den Paris'e döndükten sonra, 13 Şubat 1917'de tutuklandı. 15 Ekim 1917'de de kurşuna dizilmiştir.

SFENKS HAREKÂTI
Mossad, Mata Hari'sini Saddam Hüseyin'e karşı kullanmaya başlar. Fransa, 1973'te Irak'la nükleer araştırma merkezi kurma anlaşması yaptı. ABD Başkanı Jimmy Carter'dı.
Nükleer silahlanmaya karşı muhalefeti dış politikasının merkezine yerleştirmişti. Fransa ve Irak üzerinde etkin bir lobi ile buna engel olmak istiyordu. Irak ve Fransa direndi. İsrail'in askeri istihbarat birimi AMAN, Fransa'nın Sarcelles'teki imalat fabrikasıyla bir bağlantı kurma çalışmasına başlamıştı. Birçok dil bilen aksaçlı Paris istasyon şefi, David Arbel'i İsrail'e çağırdılar ve dosyayı verdiler. Arbel, büyükelçiden daha güçlüydü. Elinde, çok sayıda Yahudi gönüllüsü vardı. Bu gönüllülerden birisi de ne tesadüftür, Sarcelles'teki nükleer fabrikada görevliydi. Yahudi gönüllüsü Marcel, fabrikada çalışan bütün Iraklılar'ın bir listesini çıkarma talimatı aldı. Marcel planlı şekilde listeyi dışarı çıkardı. İsim listesi Tel Aviv'deki Paris masasına geçildi. Listedeki Butrus Eben Halim'in üzerine çarpı işareti kondu. Hedef seçildikten sonra, devşirme operasyonu başlatıldı. Plan hazırdı. İki ekip görev aldı. Özel ajan, Yahudi gönüllüsü bir emlakçı kanalı ile Halim'in yakınlarında bir daire tutuldu.

İkinci ekip, hedefin dairesine girecek, gerekli dinleme ve gözetleme cihazlarını yerleştirecekti. İlk temas, kod adı jacquline olan genç ve çekici kadın ajan Dina'nın Irak'lı bilimadamı Halim'in kapısını çalmasıyla kuruldu. Dina parfüm satıcısı kisvesiyle kapıyı çaldı. Halim'in karısı Samira'da kaliteye hayran kalmıştı. Güzel bir gelişme de olmuş ve Samira, Dina'yı içeri davet etmişti. Sohbet ilerledi, başlangıçta görevi sadece Irak'lı Halim'in karısını teşhis olan güzel ajan, çok ileriye gitmişti.

JACQULİNE'E GÖREV
Bir sonraki plan hemen hazırlandı. Güzel ajan Dina'nın yeni hamlesi, Samira'yı iki kez evden çıkarmaktı. Dina, kendi kuaföründen bahsetti, Ayrıca özel parfüm armağanı, güzel bir anahtarlıkta hediye olarak verildi.

Dina anahtarlığın nasıl kullanıldığını göstermek için, evin anahtarını istedi, alınca özel bir aletle kayıt yapılmıştı bile. Sonrası Mossad için kolaydı. Aygıtlar eve yerleştirildi. Mossad Paris şefi Irak'lı Halim'i takip ediyordu. Bu arada ilginç bir gelişme olmuş, Samira kocasının güzel ajan Dina'ya bakışlarını görünce kıskançlık yapmış, Dina ile ilişkiyi kesmişti. Mossad şaşkındı. Ama yeni plan devreye sokuldu. Iraklı Halim'in her gün düzenli otobüs ile işe gitmesi yeni planı geliştirmiş, 'otobüs durağındaki kız fikri' devreye sokulmuştu. Daracık pantolonlu, göğüslerini cömertçe sergileyen, bluzlarıyla kendisini ancak her erkeğe daha fazlasını arzulatacak kadar gösteren vahim bir sarışın kadın, Irak'lı Halim'in bindiği otobüsün geçtiği bir durakta her gün aynı saatlerde otobüs beklemeye başlamıştı.

Halim güzel kadını göz ucuyla takip ediyordu. Bir gün, kırmızı bir Ferrari araba durakta durdu, kapıyı açtı, güzel kadını davet etti. Irak'lı Halim'in, Ferrari ve güzel kadın tabiidir ki dikkatinden kaçmıyordu.
Bir gün, sarışın afet Irak'lı Halim'in bineceği otobüsten önce gelen otobüse binerek duraktan ayrılmıştı. Arkasından Ferrari gelmiş, güzel kadını bulmaya çalışıyordu. Bu durumu gören Halim, Fransızca güzel kadının biraz önce başka bir otobüsle gittiğini söyleyerek yardımcı olmaya çalıştı, Ferrari'nin sahibi, İngilizce, anlamadığı belirtince Halim İngilizce durumu aktardı. Ferrari'ci minnettar, Halim'e nereye gittiğini sordu, yakın mesafe olması üzerine arabasına davet etti, Halim'de Ferrari'ye bindi. Balık oltaya takılmıştı. Mossad ajanı, uluslar arası ticaretle uğraştığını, bir villasının olduğunu söyledi. Gösterişli Ferrari, villa devreye girmişti. Ertesi sabah, sarışın duraktaydı, Donovan aldı, bir gün sonra donavan geldi ama sarışın yine yoktu. Irak'lı Halim'i yeniden kente götürmek istedi, yolda bir kahve molası teklif etti. Irak'lı Halim, güzel sarışını sorunca, Donavan, "Çok para istiyor. Kapıyı gösterdim" dedi. Donovan işi Almanya'dan alınacak radyoaktif malzeme konusuna getirdi, büyük paradan bahsetti. 5 ay içinde Halim kafese girmişti. Samira Irak'tan dönünce kocası Halim'in lüks lokanta, eğlence, yeni araba ilgisini görünce şaşırmıştı. Mossad'ın kadın ajanı, sahte zengin, Halim'den bilgi alışına başlamışlardı. 5 Nisan 1979 günü: Dassault fabrikasından mirage savaş uçağı parçalarını Toulon yakınlarındaki bir kasabaya taşıyan iki kamyon yola çıktı. Irak'lı Halim'den aldıkları bilgiler ışığında Mosad ajanları ve bazı bilim adamları takibe başladı.

Fabrikaya sızma oldu. Aradan bir süre geçti, fabrikanın Irak Nükleer santralı için üretilen parçaların montaj bölümü havaya uçtu. Haberi duyan, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin deliye dönmüştü