Filistin işgali

MOSSAD'ın temeli, İsrail'in kurulduğu 1948 yılından önceye dayanıyor. Filistin'in işgali konusunda operasyonları organize eden de bu gizli servisin ajanlarıydı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2011 Güncelleme 04 Ocak 2011, 01:07
Filistin işgali

İÇİNDEKİLER

İsrail devleti, 1948'te kuruldu. Nüfusun yüzde 31'i Yahudi olduğu halde Filistin'in yüzde 56'sı Yahudi Devleti'ne bırakıldı. Yahudiler'e ayrılan toprağın yüzde 90'ı ve narenciye ağaçlarının da yüzde 87'si resmen Filistinliler'indi. Göçe zorlanmış 3 milyon 200 bin Filistinli mültecinin ülkelerine dönmesine müsaade edilmedi, aksine tüm Filistin'e yayılan Siyonist terörü 750 bin Filistinli'nin daha sürülmesine neden oldu. 1956'da İsrail Mısır'a girdi. 1967'ya kadar Süveyş kanalına kadar Mısır toprakları, Suriye'ye ait Golan tepeleri Mısır idaresindeki Gazze şeridi, Kudüs, Bati Seria işgal edildi. 1964'te kurulan FKÖ, Arafat liderliğinde Fetih Filistin'in bağımsızlık mücadelesinde yeni bir dönem başlattı. FKÖ önceleri Ürdün'de aktifti, sonra Lübnan'ın güneyinde mücadeleye devam etti.

ACIMASIZ OPERASYONLAR
İsrail kuruluşundan bu yana ard arda operasyonlar düzenliyor. Bu operasyonlar Arap dünyasında ve bazen batıda da eleştirilse de, İsrail'in yarattığı şiddeti nedense kimse önleyemiyor. Anlatacağımız operasyonlar bölgenin gerçek tarihinin kilometre taşları özelliğindedir. İsrail, bu operasyonu 14-15 Ekim 1953'te yaptı. İsrail Ürdün'den gelen Filistin saldırılarına yönelik misilleme kararı aldı. Operasyon kapsamında Ürdün'deki Qibieh Köyü'ne özel kuvvetlerle baskın yapıldı. Baskın sırasında köydeki 50 bina yıkıldı ve 69 Filistinli öldürüldü. İsrail'in bu operasyonu yapmasını hızlandıran gelişme 12 Ekim 1953'te bir olayın misillemesi olarak gerçekleşti. İsrail yönetimi, Ürdün'deki Batı Şeria bölgesinde yer alan Qibieh Köyü'nü vurma kararı aldı. Ünlü "Birim 101" köye girdi. Devamında hava indirme harekâtı yapıldı. Ürdün birliklerinin devreye girmesini önlemek amacıyla köyün çevre bağlantısını sağlayan yollar mayınlandı. Köy ele geçirildi ve 2.700 köy sakinine köyü terk etmeleri söylendi.

Köydeki binalar havaya uçuruldu ve şafak sökerken operasyon sona erdi. Operasyonu Ariel Şaron yönetti. Operasyonun amacı Filistinli silahlı gruplara "bir İsrailliye saldırırlarsa, olacakları göstermekti." STRELLA: 28 Kasım 1971 günü: Ürdün Başbakanı Vasfi Tell Arab, Kahire Sheraton oteline girerken öldürüldü. 8 Mayıs 1972. Tel Aviv Havaalanı'nda bir Sabena uçağı kaçırıldı. İsrail'de tutuklu bulunan 117 fedainin serbest bırakılmasını istediler.
Operasyonda İki terörist vuruldu. 5 Eylül 1972 günü, Münih'teki olimpiyat köyünde karar eylül baskın yaptı. 11 İsrail atletini öldürdü. Başbakan Golda Meir, 3 gün sonra, Lübnan'da gerilla üssü olduğu yerleri bombalayarak karşılık verdi.66 kişi öldü. İsrail uçakları golan tepelerinde üç Suriye uçağını düşürdü.
FKÖ'nün Roma temsilcisi Abdül Veyl Zwaiter, 16 Ekim 1972 günü, asansör beklerken, yakın mesafeden 12 kurşunla delik deşik edildi. 8 Aralık günü, FKÖ'nün Fransa baş temsilcisi Mahmud Hamşari, Paris'te ofisinde çalan telefonu kaldırdı, 'Alo, hamşari ile görüşmek istiyorum, evet ben hamşari' deyince bomba patladı, telefona patlayıcı yerleştirilmişti.
Ağır yaralı Hamşari bir ay sonra öldü. 1973 Ocak ayında, Suriye pasaportlu Hüseyin el Beşir, Lefkoşa olimpik otelde kaldığı sırada odasında bomba patladı.
El fetih Rum temsilcisi havaya uçtu. Yaser Arafat'ın sert açıklamaları oluyordu''bunların öcünü dünyanın her yerinde alacağım''

ENTEBBE BASKINI
27 Haziran 1976'da, Paris-Tel Aviv seferini yapmakta olan 139 sefer sayılı Air France uçağı, teröristlerce Uganda'ya kaçırıldı. Teröristlerin liderleri, ikisi FKÖ'ye mensup Filistinli, diğer ikisi ise Baader-Meinhof Çetesi üyesi toplam 4 kişidir ve uçağı da hapisteki arkadaşlarını serbest bıraktırmak amacıyla kaçırmışlardır. Uçakta mürettebat ile birlikte 250 kadar yolcu vardır ve bunların 83 tanesi İsrailli'dir. Çok iyi silahlanmış oldukları görülen teröristler, uçaktaki tüm Yahudiler'i alıkoyarken, kalan yolcuların hepsinin gitmelerine izin vermişti. Terörist grubun lideri konumundaki kişi Boese, Baader-Meinhof Çetesi'ne üye ve Avrupa polis teşkilatları tarafından aranılan bir suçludur. Ancak asıl önemli özelliği "Çakal" Carlos'un yakın dostu, yardımcısı ve teknik danışmanı olarak tanınmasıdır. O sırada Uganda'nın başında İdi Amin görev yapmaktadır ve İsrail ile oldukça sıcak ilişkilere sahiptir.

Sayeret Matkal, Sayeret Tzanhanim ve Sayeret Golani Timleri operasyonu yapar. Mossad'ın ölüm timleri bitirici vuruşu gerçekleştirir. Operasyon dünyaya şaşırtıcı boyutlarda destansı öğelere sahip askeri bir "macera" olarak tanıtılır. Komandolar da "savaşçıların ruhuna sahip, askeri istihbarat ve rehine kurtarma konularında son derece iyi eğitim görmüş cesur insanlar olarak lanse edilir. Üzerinden yıllar geçtikten sonra, insanların hatırlarında Uganda'da bir uçak kaçırma olayının yaşandığı, FKÖ'nün yeni bir terörist eylem amacıyla masum İsrailliler'i rehin aldığı ve mükemmel organizasyonuyla İsrail timlerinin rehineleri kurtardığı imajı bırakılmak için, Mossad elinden geleni ardına koymamıştır. LİTANİ: 14-21 Mart 1978'de Lübnan'ın güneyinde yapıldı. İsrail kendini hedef alan saldırılar üzerine, 25.000 asker ile Lübnan'a girdi ve Litani Nehri'nin güney kesimini işgal etti. Böylece sınır bölgesinde 10 km derinliğinde bir güvenlik şeridi kuruldu. İddialara göre 2 bin kişi öldü ve 280.000 kişi yerinden edildi. Amaç Filistinli grupları sınırdan uzak tutmaktı. TAHTA BACAK: İsrail 1 Ekim 1985'te Tunus'a yönelik operasyon yaptı.

Operasyonda savaş uçakları kullanıldı. FKÖ'nün Tunus'taki karargâhı vuruldu. Operasyonda yaklaşık 60 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. 25 Eylül 1985'te bir yatta 3 İsrailli ölmesi üzerine İsrail misilleme kararı aldı. İsrail jetleri, 3 bin km uçarak hedefi vurdu. Çoğunlukla deniz yüzeyine yakın yürütülen uçuşun ve karargâhın vurulmasının ardından FKÖ 7 Ekim'de Achille Lauro adlı yolcu gemisini kaçırdı ve Abu Nidal Aralık'ta Roma ve Viyana havalimanlarında eylem yaptı. Operasyon FKÖ'nün eylem gücüne zarar vermedi, ama psikolojik açıdan son derece zor duruma düşürdü.