Psikolojik harekat

İsrail Gizli Servisi, yurt dışında birçok operasyona imza attı. CIA'dan organize çalışan teşkilatın yapısı, sır gibi saklanıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ocak 2011 Güncelleme 01 Ocak 2011, 00:00
Psikolojik harekat

İÇİNDEKİLER

BAŞLARKEN
İstihbarat , dünyanın giderek karmaşıklaşan savaş gerekleri arasında büyük önem taşıyan bir silah, belki de silahların en önemlisidir. Ancak gizli oluşu nedeniyle en tehlikelisidir de. İstihbarat, kelime manası, Arapça 'istihbar' kelimesinden türemiştir. Haber, bilgi sahibi olma takip ve gözetleme, bir işi sonuçlandırma ve değerlendirme, kaynak yaratma doğru bilgilere ulaşma, bir devlete yön verme, iç ve dış kaynaklı yıkıcı unsurlara karşı önceden önlemler alma, karşı koyma faaliyetidir.
İstihbarat örgütlerinin temel amacı, sadece bilgi ve belge toplamakla beraber aynı zamanda sosyo-ekonomik ve kültürel gelişmeleri önceden görüp buna göre önceden gereken tedbirleri almaktır veya aldırmaktır. Geleceğe yönelik plan-proje ve olası senaryoları yazarak çizerek zihinde canlandırarak toplumu eğitmek ve gündemi aynı zamanda belirlemektir. İstihbarat akıldır, zekâdır.
Uluslararası projelere gerekirse anında imza atabilmektir.
Diyelim ki ekonomik bir kriz geliyor ve siz, bunu bir istihbarat örgütü olarak bir yıl önceden görüyorsunuz ve ne yapılması gerektiğini devletin gerekli birimlerine aktarıyorsunuz, devlet tedbirini alıyor. Günümüzde ve gelecekte iyi bir istihbarat örgütüne sahip olan devletler, geleceğe yön verecek. Ülkenize karşı yapılacak olan veya yapılan operasyonları önceden haber alarak tedbir almak çok önemlidir. Ülkelerdeki istihbarat örgütlerinin kalitesini yapılan operasyonlardan anlarsınız, şayet ülkenizde dış servisler hiç operasyon yapamıyorsa bu sizin ülkenizin çok güçlü bir istihbarat örgütüne sahip olduğunun göstergesidir.


* * *

Dünya istihbarat örgütlerinin karşı tarafı yönlendirmek için psikolojik operasyon yapabilmeleri en önemli hedefidir.
İstihbarat örgütlerinden özellikle CIA ve Mossad bu konuda çok başarılı. Bir Çin atasözü vardır, "Yüz savaş kazanmak hüner değil, hüner savaşmadan güvenliği sağlamaktır." İstihbarat örgütleri bu konuya bilimsel olarak eğiliyor.
Sürekli çalışmalarla yeni yollar araştırıyorlar. Bugün Mossad'ın CIA'dan başarılı operasyonlar yapmasının iki nedeni vardır. Birincisi, Tevrat'ta Musa Peygamber'e Kenan ilinde casusluk yapmasının emredilmesi. İkincisi de, ideallerinin yüksek fakat güçlerinin az olması ve dünya bilim çevresinde önemli etkinliklerinin olmasıdır. Mossad, 1 Nisan 1952'de kurulmuştur. İbranice 'Ha-Mossad Le-modiin Ule-tafkidim meyuhadim'' yani özel konular ve istihbarat örgütüdür. Mossad'ın ilk başkanı bir hahamın oğlu Reuven Shiloah'dır.

'KÜÇÜK DEVLET!'
Mossad, dünya genelinde faaliyet gösteren, en gizli, nasıl çalıştığı pek bilinmeyen istihbarat ve vurucu tim özellikli bir kuruluştur.
Buna Batı ülkeleri yönetim kadrolarınca, 'Küçük devletin büyük teşkilatı' denmektedir. Süper güç ABD'nin CIA dışında, dünyada bu kadar etkin istihbaratının İsrail'e ait olması dikkat çekicidir. Bu örgüt pek çok ülkede mafyayı, terör örgütlerini ve kontrgerillayı örgütlemekle de suçlanmaktadır. Bu yazı dizisinde, zeki, acımasız ve kusurlu ama kesinlikle nefes kesici bir teşkilat olan Mossad'ın şifrelerini çözmeye, Mossad'ın gerçekte ne olduğunu göstermeye çalışacağız. Yazı dizisinin hazırlanmasında, 'Hile oyunu. Bir Mossad Ajanının İtirafları, Ostrovsky', Nigel West'in 'İstihbarat oyunları' , 'Mossad'ın Gizli Tarihi-Gidon'un Casusları. Sir William Stephenson'un 'Cesur Denen Bir Adam', 'Mossad başkanlığını yapan Efraim Halevy'n hatıraları', Mahir Kaynak ve Ömer Lütfi Mete'nin 'Gizli Servisler Karanlık Odalar, Kör Noktalar', Harun Yahya'nın, 'Terörün Perde Arkası' isimli kitaplarından faydalanılmıştır. Bu bilgilerin okuyuculara yeniden ulaşmasına yardımcı oldukları için, teşekkür ederiz.