Tarihi 11 Mart 2018

Yaşar’ın ardından…

Onunla meslek hayatlarımızın başlaması aynı döneme denk geliyor.
O, yıllarca Sezen Aksu'nun Yaşar Gaga'sı, ben de Zerrin Özer'in Özgür Aras'ı olduk. Birbirimize sevgimiz ve saygımız o yıllardan geldi.
Yaşar; çok sevilen bir adam oldu, hiç değişmedi, herkese yardım eden sevgi dolu bir adamdı. 6 yıl önce kendini gösteren bir rahatsızlık arkasını getirdi ve Yaşar gitti. Acımı anlatmak mümkün değil.
Yaşar için Sezen Aksu'nun nesi yazsam? 25 yılı nasıl yazabilirim?
Oğlu, kardeşi, yol arkadaşı, sırdaşı… Bunun gibi pek çok sıfat sıralayabilirim.
Yaşar Gaga'nın ailesi bu gidişin ardından çok üzüldü. Ama Sezen Aksu da bir o kadar üzüldü. Çünkü Yaşar Gaga için Sezen Aksu her şeydi.
Başta Sezen Aksu'ya, ailesine ve Yaşar Gaga'yı seven herkese Allah sabır versin… Toprağı da sevdiği çiçeklerle koksun Yaşar'ın…
***
KADIN KADININ DÜŞMANI
"Kadın evde çocuk büyütsün, kocasını karşılasın" diye bir cümle kullandı Hülya Avşar. Bu cümleyi bir kadın kullandı. Hem de Türkiye'de rol model olan bir kadın... Beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz; ama Hülya Avşar, kadınların çoğu için rol modeldir. Ama artık bence kadınların kendisine güzel duygular beslediğini zannetmiyorum.
Hatta eminim.
Kadınlar Günü'nde Taksim'de yürüyen on binlerce kadın sesini yükseltti, Hülya Avşar da protestolardan nasibini aldı.
Hülya Avşar "Ben şeyciyim. Erkek çalışsın, kadın evde çocuklarını kendi büyütsün, yemeğini yapsın, kocasını karşılasın" demişti. Oyuncu Mehmet Aslantuğ araya girerek Hülya Avşar'a "Tam bu değil galiba. Bu biraz sertleşmiş hali. Üretime girmesi lazım kadının. Muasır medeniyet seviyesi başka türlü olmuyor; var ya Ata'nın işaret ettiği" şeklinde yanıt vermişti.
Yürekten katılıyorum Mehmet Aslantuğ'a… Hülya Avşar'ın yıllar önce Deniz Akkaya'nın eski sevgilisinden gördüğü şiddet olayından sonra verdiği bir demeç de şöyleydi.
"Dayak cennetten çıkmadır. Bazı insanlar dayağı hak edebiliyor."
Hani bir laf vardır "Bir kadının en büyük düşmanı, yine kadındır" diye… Dolayısıyla buraya ne yazsam buraya boş…
***
ÖZÜR DİLE
Erkek bakım markası AXE, erkekleri özgürleştirme yolculuğunda yeni adımını 'Kırdıysak Özür Dileriz' diyerek attı.
Erkek adam özür diler mi?
Toplumumuzda çocuk yaşlardan itibaren öğretilen, hatta dayatılan 'Erkek adam özür dilemez' tabusu, erkeklerin kendilerini istedikleri gibi ifade etmelerinin çoğu zaman önüne geçerek konuşulması bile imkansız konular arasında yerini alıyor. AXE, kalıplaşmış erkeklik kurallarının dışına çıkıp erkekleri özgürleştirmenin zamanı geldiğine inanıyor; gerekirse 'özür dileyerek' beylik klişelerden kurtulmalarını destekliyor.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 10 ülkeden 3 bin 500 erkeğin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; Türk erkekleri kendileri hakkında onlar için her şeyin kolay olduğu ve zorluk çekmediklerinin düşünüldüğü kanısındalar. Erkeklerin yüzde 41'i yargılanmaktan çekindikleri için kendileri gibi görünmekten korkuyor.
Yüzde 72'si ise 'gerçek erkek nasıl davranmalı' konusunda diktelerle büyütüldüğünü söylüyor.
Erkek ya da kadın olmanız önemli değil… Lütfen unutmayın, özür dilemek kalpteki pişmanlığı alırken yerine sevgi koyabilmemiz için yer açar. Özür diledikçe kalbimiz pişmanlık yükünden kurtulur ve hafifleriz…