DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 5 Eylül 2017

Antidepresan kullandım cinsel hayatım bozuldu

Ekşimeden kurtulamıyorum. Ne zaman gitsem reflüdür diyorlar. Tehlikeli bir şey mi?
Tehlikeli değil diyemiyorum. Tehlikeli de diyemiyorum. Yani tedbir almazsan sıkıntılı hastalıklar meydana gelir. Kelime anlamı 'geriye akış' demektir. Yemek olarak yediğimiz her gıda sırasıyla; ağızyemek borusu - mide - onikiparmak bağırsağı - ince barsak - kalın bağırsaktan geçerek dışkı halinde atılır. Reflü dediğimiz hastalıkta bu akış yönü terse döner. Yemek borusunda ki gıda ağza, midedeki gıda yemek borusuna, onikiparmak bağırsağındaki gıda mideye geri döner. Bu da kişide çeşitli şikâyetlere neden olur. Huzursuz, keyifsiz, konforsuz bir durumdur. Çoğunlukla yemek yeme alışkanlıkları, keyfi alışkanlıklar, fizik ortamlar ve kişilik özellikleri ile yakından ilgilidir. Dolayısıyla bu konularla ilgili düzenlemeler gereklidir. Aksi takdirde tanı tedavi uygulansa bile tekrar etme ihtimali taşır.

Erken boşalma problemim var. Ne yapmalıyım hiç bilmiyorum...
Dişi cinsel organı ile erkek cinsel organının birleşmesinden önce veya birleşme olduktan sonraki bir dakika içinde olan sperm boşalmasına 'erken boşalma' denir. Sürekli tekrarlıyor olması, geciktirilememesi, olumsuz kişisel sıkıntı ve problemlere yol açarak, kişinin cinsel ilişkiden kaçınmasına neden olan bir durumdur. İç hastalıkları, üroloji ve psikiyatri tedavi ve takipte lüzumlu bölümler. Davranış tedavisi / psikolojik tedavi olumlu katkılar yapar. İlişki öncesi haricen sürülen jel, merhem, kremler kullanman gerekebilir. Önce teknik direktör belirle. İç hastalıklarına git. Sonrası gelir.

Ağrı kesici kullanınca burnum akıyor. Anlatınca herkes gülüyor. Böyle bir hastalık var mı?
Gülme komşuna gelir başına demiş büyüklerimiz. Arkadaşlarına hatırlatıyorum. İlaçlar nezle yapabilir. Göz tansiyonu tedavisinde kullanılan damlalar, Aspirin ve bazı ağrı kesiciler, Romatizma ilaçları, doğum kontrol hapları, yüksek tansiyon ve kalp ilaçları nezle yapabilir. Kendini iyi takip edip fark ettiğin için tebrikler. Uzun süredir burun damarlarını daraltan ilaç kullanan hastalarda gelişen burun tıkanıklığına ilaç nezlesi denir.

Doktor tavsiyesiyle antidepresan kullandım. Cesaretim ve inancım da var. Çok denedim ama cinsel beraberlik yaşayamıyorum. Tekrar nasıl iyi olabilirim?
Durumun tam açık değil. Cinsel beraberlikten kastın nedir? 'Diğer cins ile birlikte olmak' ayrı şey, 'diğer cins ile cinsel ilişkiye girmek' ayrı bir şey. Anladığım kadarı ile hem ruh halinde, hem sosyal hayatında ve belki de bedeninde düzene girmesi gereken karışıklıklar var. Düğümü çözmek gerekir. Önce iç hastalıkları uzmanına ve beraberinde psikolog desteğine ihtiyaç var. Korkularını bir kağıda yaz. Nasıl bu korkulardan kurtulabilirsin? Bunu da yaz. Panik olma. Herkes yapıyorsa sen de yaparsın.

Şişmanım. Diyet yapmaya başlayınca da baş ağrım oluyor. Saçım dökülmeye başlıyor. Ne yapsam huzursuzdum. Yardım edin?
Düşük enerjili dengesiz perhizler zayıflarken sıkıntı yaratır. Önce boğaza dikkat edelim. Harcayamadığımız gıdalar kilo olarak bedenimizde paketleniyor. O zaman harcayamıyorsan yemeyeceksin. "Yemeyi seviyorum" diyorsan harcayacaksın. Önce yediklerimizi düzene sokalım. Düşük enerjili diyetler baş ağrısı, uyuşukluk, dikkat bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, safra ve böbrek taşı, kabızlık, saç incelmesi, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt, saç dökülmesi, soğuğa karşı tahammülsüzlük, idrarda protein görülmesi ve bazal metabolizma hızında azalmaya neden olabilir. Doktor ve dikkat ve diyetisyen kontrolü gerekli unutmayın.

Makattan kanamam oldu. Basur dediler. Ameliyat şart mı?
Şart değil. Ancak takip şart. Anüste kaşıntı, yanma ve ağrı, iç çamaşırını kirletebilen akıntı ve değişik şiddetlerde olabilen ve genellikle büyük abdest yapma sonrasında oluşan damlama veya fışkırma tarzında kanama basur yani hemoroid hastalığın başlıca bulgularıdır. Kanama bazen çok olabilir. Hastalar tuvalet sonrası temizlenirken makattaki bezeleri hissedebilir. İç hastalıkları-genel cerrahi uzmanı değerlendirip gerekirse rektoskopi, kolonoskopi gibi tetkik isteyebilir. Hastalığın derecesine göre ilaç veya ameliyat kararı verilebilir.