DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Temmuz 2017

Tüplerini bağlatan kadın hamile kalır mı?

Evleneli 6 yıl oldu. 2 çocuğumuz var çok şükür. Eşimin isteği ile tüplerini son doğumda bağlattık. Bağlamadan sonra 1 yıl geçmedi. Eşimin adet dönemi 8 gün gecikmiş. Hamile olabilir mi?
Tüp bağlatma yöntemi kadınların tercih ettiği doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Yapılan operasyonun özelliğine göre çok seyrek de olsa yumurtalık kanalları kendiliğinden açılabilir ve gebelik oluşabilir. Ayrıca birçok hastalık veya farklılık da adet düzenini bozar. Adet gecikmesi yapabilir. Sonuçta neden ne olursa olsun bir an önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Unutmadan tüpleri bağlanan kadınlarda, uygulamadan hemen sonra aşırı karın ağrısı, ateş ve kanama olursa, derhal kendi doktorlarına veya en yakın sağlık kuruluşlarına başvursun. Ameliyata bağlı acil hastalıklar açısından muayene gerekir.

7 aylık bebeğim var. Emziriyorum. İşe başlayacağım. 'Sütünü sağıp ver' dediler. Nelere dikkat edeyim?
Önce ellerin dahil her şeyi temizle. Etiket al. Sağdığın sütün saklama kabına mutlaka tarih etiketi yapıştır. Sağdığın sütü oda sıcaklığında 4 saat, buzdolabında 5-7 gün, buzlukta 2 ay, derin dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsin. Isıtmak için mikrodalga kullanma. Ilık suya daldırarak ısıt. Isıttıktan sonra hafifçe çalkalayarak karıştır. Öğünden sonra artan sütler at.

Fırıncıyım. 8 yıldır mide ve bağırsaklarım rahatsız. Doktorlarımız endoskopi, kolonoskopi istiyor. Bu hortum neden bu kadar önemli. 52 yaşındayım. Bu yaştan sonra böyle bir şey yapamam. Başka çaresi yok mu?
Doktor tahlile, tetkike takmaz. Ne lazımsa o. Öyle anlatmışsın ki duyan namus meselesi sanır. İnsanda hastalık yapan en önemli konulardan biri takıntılardır. Doktora, tahlile lüzumundan farklı anlam vermek yanlıştır. Anlattıklarına bakılırsa sen daha prostat muayenesi de olmamışsındır! Bunu unutma. Soruna gelince 'Kapsül Endoskopi' diye bir uygulama var. Hap gibi yuttuğun bir kamera var. Yuttuktan sonra 6-8 saat bağırsaklarında kalıyor. Yemek yiyebiliyorsun. Ama parça alınması gerektiğinde alınamaz. Görüntü kalitesi her zaman istenildiği gibi olmaz. Ayrıca kapsül kamera bağırsaklarından çıkmazsa cerrahi müdahale gerekebilir. Her isteyen hastaya da yapılamaz. Kararını ver. Hastalık varsa ilerliyor haberin olsun.

Eşim 41 yaşında 11 yıldır şeker hastası. Cinsel organında sık sık enfeksiyon oluyor. Kadın hastalıkları uzmanı 'Mantar' deyip ilaç veriyor. Bir daha oluyor. Mikrop kapar mıyım?
Bayan şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları sık görülebilir. Perhize ve temizliğe dikkat edin. Cinsel ilişki sırasında senin de ellerin kirliyse kendi cinsel organınla eşinin cinsel organına enfeksiyon bulaştırabilirsin. Bulaşıcı hastalıklar açısından kendini takip et. Farklılık görürsen üroloji ile görüş.

Doktor bey bana 'Şişmansın' deyip iştahımı kaçırıyorlar. 101 kiloyum ama boyum 1.82 cm. Kısa sayılmam. Şişman mı obez miyim? Zayıflamalı mıyım?
'Boyum uzun, kemiğim kalın' sohbeti çok geçerli değil. Çünkü boy-kilo uyumu önemli. Beden Kitle İndeksi (BKİ veya BMI) denilen orana göre cümle kuruyoruz. Bu hesaplamaya göre ise olmanız gereken ideal kilonuz 77. Yaklaşık 24 kilo fazlanız var. Ve yine bu hesaba göre BKİ veya BMİ dediğimiz Beden Kitle İndeksin 30.5, yani obezite tanısı alıyorsun. Zayıflaman şart. Önce aklen ve fikren kendini haklı ve doğru çıkarmaktan vazgeç. Bu sana zarar verir. Bir an evvel fazla kilolarından kurtul.

Erken boşalma diyince kafam karışıyor. Yazınızı okudum. Eşimle ilişkimiz uzun sürmesine rağmen o tatmin olamıyor. Moralim bozuluyor. Benim durumum erken boşalma sayılır mı?
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak cinsel ilişkide zevk alma durumu sadece dakikayla ilgili değil. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Cinsellik eşler arasında konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendine hesap kesiyor. Kadınların uyarılma durumu erkeklerden farklıdır. İlişki öncesi dönemini daha uzun tutun. Ruhunu da sevmeye çalışın. Diyelim ki sana ait her özellik normal. O zaman eşinde orgazm bozukluğu dediğimiz bir durum olabilir. Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması durumu olabilir. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda bu durum artmaktadır.