DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Nisan 2017

Herkes ‘kansızsın’ diyor...

24 yaşındayım. Kimi görsem 'Sende kansızlık var' diyor. Doktora gittim. Demir ilacı verdi. Sonra kontrolde normal çıktı. Yine de, 'Kansız gibisin' diyorlar. Bundan nasıl kurtulurum?
Hepimiz hekimiz, hakimiz, hakemiz. Anlatmayı seviyoruz. Ama bunu öğrenmeden yapıyoruz. Doktorun dediğini dinle. Her kafadan bir ses çıkar. Muayene bulguları, tam kan sayımı bilgi verir. Hafif, orta veya şiddetli derecede olabilir. Her yaş, ırk ve etnik gruptaki erkek ve kadında oldukça sık görülen bir durumdur. Demir ve vitaminlerden fakir diyetlerle beslenenlerle, böbrek hastalığı, diyabet, kanser, iltihaplı bağırsak hastalığı, ailevi kalıtsal anemi özgeçmişi olanları, tüberküloz veya HIV hastalarını, yaralanma veya cerrahi nedeniyle önemli kan kaybı olanları içermektedir. Bazı insanlar açık tenlidir. Kansız görünebilirler. Komşu muayenesine kafayı takma.

Yaşım 28. 2 aylık evliyiz. Eşimle ne zaman beraber olsak ağrı duyuyor. Bana kızdığı için mi böyle yapıyor?
Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk-huzursuzluk durumlarına 'disparoni' yani 'cinsel ilişki ağrısı' denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yaklaşık olarak yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. İhmal etmeyin. Cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler. Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz. Eşinin gönlünü al.

50 yaşında tansiyon hastası oldum. Kolesterolüm de yüksek çıktı. İnternette 'Greyfurt suyu içmeyin' diyor. Doğru mu?
Greyfurt suyu bazı ilaçların etkisini azaltır. Kolesterol, alerji, tansiyon ve mide ilaçları ile psikiyatri ilaçları, bağışıklığı baskılayan bazı ilaçlar ile ağrı kesiciler greyfurt suyundan olumsuz etkilenir. Aynı zamanda iktidarsızlık ilaçları, AIDS ilaçları, kalp ritim bozukluğu ilaçları da bu gruba dahildir. Doktoruna danışmadan greyfurt suyu içmen sakıncalıdır.